ДКЕВР: Възможно е цената на тока да падне с 5 %

ДКЕВР: Възможно е цената на тока да падне с 5 % | StandartNews.com

София. „Считам, че е възможно да се случи намалението на цената на електроенергията с до 5 %". Това съобщи председателят на ДКЕВР Анжела Тонева на срещата по представяне на новия модел на ценообразуване на електроенергията.

Промяната в ценообразуването ще дойде от няколко основни промени, които предвижда ДКЕВР. Фактурата за изразходвана електроенергия ще има три компонента- цена за електроенергия, цена за пренос и цена за достъп.

Намаление на разходите за студен резерв, привличане на приходи от емисии, ограничаване на всички разходи и възвръщаемост в системата. Това са основните промени, които смята да направи ДКЕВР. "Няма как да се натоварят само потребителите на регулирания пазар, необходимо е всеки да поеме своя дял до цялостно преразглеждане на всички съществуващи преференции", допълни Тонева.

Относно износа, цената за пренос, към която се прикачваха всички добавки, вече няма да съществува. По този начин ще се намали цената на преноса, която в момента е висока и спъва износа. Така ще се увеличи износа на ток от България.

Парите, които получава държавата от продажбата на квоти за въглеродни емисии, чрез тях ще се плаща част от скъпия ток на зелените централи, съобщиха от ДКЕВР. Това ще спомогне за намаляване цената на тока за крайния потребител от една страна, от друга студеният резерв, който се поддържа в момента и който е 1 040 мегавата, ще бъде намален на 500 мегавата. По този начин ще бъдат спестени разходи за студения резерв и така сметките на потребителите ще тръгнат надолу.

От ДКЕВР са категорични, въпросните мерки ще доведат до пет процента намаление на сметките на потребителите. Предвид това, че трябва да има промяна на Закона за енергетиката и Закона за енергията от ВЕИ, ДКЕВР има възможност да направи такава, но не ясно дали ще успее до първи юли. Възможно е агенцията да поиска отсрочка до 15 юли, но не по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай