ДКЕВР разглежда дейността на „Напоителни системи"

ДКЕВР разглежда дейността на „Напоителни системи" | StandartNews.com

София. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа днес доклад относно  преработен бизнес план за развитие на дейността на „Напоителни системи " ЕАД – София за периода 2012 - 2016 г., съобщиха от комисията.

Според доклада на изпълнителния директор на дирекция „Ценово регулиране, лицензии и пазари" Петър Петров, „Напоителни системи" ЕАД е представило в съответствие с изискванията на чл. 10 във връзка с чл. 2, ал. 3 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ), петгодишен бизнес план за развитие на дейността на дружеството за периода 2012 - 2016 г. След преглед на съдържанието на бизнес плана сформираната със заповед на председателя на ДКЕВР работна група е изискала с писма допълнителна информация от ВиК оператора, както и да извърши корекции в техническата и икономическата част на внесеният за одобрение бизнес план.

Изисканата допълнителна информация е представена от „Напоителни системи" ЕАД. Въз основа на първоначално представения за одобрение бизнес план и надопълнително изисканата и предоставена от ВиК оператора информация работната група е формирала своето становище, че разгледания бизнес план, предложен от „Напоителни системи" ЕАД, не отговаря на изискванията на чл. 10 и чл. 11, ал. 1 от ЗРВКУ, като по отношение на предлаганите в бизнес плана цени и приходи, представени по клонове и обособени системи е констатирала, че е необходимо да се преработят техническата и икономическата част от бизнес плана, като се извадят обособените ВС за стопански потребители за промишлени цели, ВС ВЕЦ, КС Канал и КС Канал ВЕЦ и се прехвърлят в нерегулираната дейност.

ДКЕВР е върнала преписката със задължителни указания, в съответствие с които в срок до 31 август 2013 г. „Напоителни системи" ЕАД е следвало да преработи и внесе в ДКЕВР своя бизнес план. Решението е обжалвано от „Напоителни системи" ЕАД пред Върховния административен съд, където е образувано административно.

Предвид разпоредбата на чл.13, ал.7 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно която обжалването не спира изпълнението, и след като е констатирано, че протоколното решение по т.7 от Протокол № 111/22.07.2013 г. на ДКЕВР е изпълнително основание по смисъла на чл.268 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), въз основа на което може да бъде образувано производство по изпълнение по реда на дял V от АПК, с протоколно решение на комисията по т.2 от Протокол № 34/07.03.2014 г. срещу „Напоителни системи" ЕАД е образувано изпълнително производство и е изпратена покана за доброволно изпълнение на цитираното по-горе протоколно решение за внасяне на преработен бизнес план в 14- дневен срок от получаването й.
В срока за доброволно изпълнение е внесен от „Напоителни системи" АД – гр. София преработен бизнес план за развитие на дейността на дружеството като ВиК оператор за периода 2012 г. – 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай