Дивидентът на държавните дружества ще намалява

Дивидентът на държавните дружества ще намалява | StandartNews.com

София. Дивидентът, който държавните дружества ще внасят в бюджета, плавно ще намалява до 2016 г. Сегашните 80%, които дружествата отчисляват от печалбата си, дотогава ще станат 50 на сто, като всяка година намалението ще е с по 10%, съобщи на форум за управлението на държавните търговски дружества зам.-министърът на финансите Людмила Елкова, цитирана от Investor.bg.

Ханс Кристиансен, старши икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отбеляза, че в повечето европейски страни около 20% от печалбата отива в държавния бюджет като дивидент.

"Ние осъзнаваме цялата ненормалност на 80% дивидент, това е направено с цел да се поддържа финансовата дисциплина", отговори Елкова и допълни, че тази практика фактически декапитализира дружествата.

По отношение на държавните предприятия и управлението им Елкова посочи, че в програмата на правителството се предвижда преструктурирането им с цел намаляване на тежестта върху държавния бюджет.

Според анализ на МФ за финансовото състояние на държавните предприятия към 30 септември 2013 г. 127 търговски дружества отчитат положителен финансов резултат за отчетния период в общ размер 480,4 млн. лв., в това число 264,3 млн. лв. печалба, отчетена от БЕХ.

92 дружества генерират загуба през периода - в общ размер 261,8 млн. лв., в това число 113 млн. лв. на НЕК.

Общата сума на задълженията на държавните дружества е 9,8 млрд. лв.

„Влошава се финансовото състояние на сектор "Енергетика". Дружествата са с ниска ликвидност и висока задлъжнялост, включително тези от структурата на БЕХ. Законодателни промени биха могли да решат част от натрупаните проблеми, в това число - при ценообразуването", отбеляза Елкова.

„В държавните дружества има общо чувство за безнаказаност от страна на управлението. Създаването на нова регулаторна рамка - закон за управлението на публичните предприятия, може да реши натрупаните проблеми.

Трябва да се подготвят процедури за приватизация въз основа на анализ за предприятията, където държавата има миноритарни дялове. Има дружества, които е абсолютно наложително да бъдат продадени", отбеляза Елкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай