ДИСКУСИЯ НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: 200 бизнесмени питат министри за работната сила

Красимир Вълчев и Емил Караниколов с мерки за развитие на професионалното образование

ДИСКУСИЯ НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: 200 бизнесмени питат министри за работната сила | StandartNews.com

Почти 200 бизнесмени се събират днес в зала София на столичния хотел "Маринела", за да дебатират със законодателната и изпълнителната власт най-наболелия за работодателите въпрос липсата на кадри.

Форумът "ДА!На българската икономика", организиран от "Стандарт" и най-голямата и влиятелна организация на бизнеса у нас - КРИБ, събира собствениците и изпълнителни директори на най-големите компании с министрите на образованието и икономиката Красимир Вълчев и Емил Караниколов.

В първата за 2017 г. дискусия от националната кампания "ДА! На българската икономика" ще участват още председателите на парламертарните комисии по бюджет и финанси Менда Стоянова, по облразование и наука - Милена Дамянова и по икономическа политика - Петър Кънев. На въпроси на бизнеса ще отговарят шефът на ДФ "Земеделие" Живко живков, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, директорът на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев, председателката на УС на Национална агенция за професионално образование и обучение Емилияна Димитрова. Специално участие ще има столичният кмет Йорданка Фандъкова. Във форума ще участва и директорката на специалидираната дирекция "Професионално образование" в МОН Мария Тодорова.

Създаването на дирекцията бе едно от основните искания на бизнеса и един от поенине и изпълнени от властта ангажименти. Второто голямо постижението на кампанията е решението в една паралелка да се подготвят деца по две специалности.

Липсата на добре подготвена работна сила е проблем № 1 за компаниите у нас. Само в строителния бранш има недостиг на над 10 000 зидари, мазачи, заварчици и др. 17 000 специалисти се търсят в мехатрониката.
"ДА! На българската икономика" е най-резултатната икономическа кампания в България. В 16 национални и регионални дискусии властта пое 71 ангажимента към бизнеса. 54 обещания са изпълнени или в процес на изпълнение, 13 са със срок до края на 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай