"АмонРа Енерджи" ще разпредели като дивидент до 90% от печалбата

Първа соларна компания излиза на БФБ. Компанията става публична, за да бъде още по-открита за своите партньори, казва д-р инж. Димитър Белелиев

"АмонРа Енерджи" ще разпредели като дивидент до 90% от печалбата | StandartNews.com

Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. От 20 години e Председател на Съвета на директорите в "Централна Енергоремонтна база" ЕАД - компания за поддръжка и сервиз на електрически трансформатори и генератори. Преди 5 г. започва да се занимава с фотоволтаични централи, а преди 2 г. основава отделна фирма за тази дейност -"АмонРа Енерджи" АД. Дружеството е първото у нас в сферата на соларната енергетика, което ще извърши първично публично предлагане на акции /IPO/ на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса /БФБ/. IPO-то ще се състои на 30 ноември.

 

  • Първо IPO на соларна компания ще се проведе на 30 ноември на БФБ
  • "АмонРа Енерджи" става публична, за да бъде още по-открита за своите партньори, казва д-р инж. Димитър Белелиев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Д-р Белелиев, защо решихте "АмонРа Енерджи" да стане публична, което е съществена крачка за една компания? И защо избрахте точно този момент за IPO?

- Причините, поради която решихме "АмонРа Енерджи" да стане публична, са основно две. Първата е, за да бъдем още по-открити към нашите клиенти, доставчици и партньори. Защото когато една компания е публична - на практика всичко й е открито - и счетоводство, и взимане на решения, и т.н. Втората причина, която е следствие от първата, е, че по този начин ще можем да увеличим нашия пазарен дял и доверието на нашите клиенти и партньори. Защо точно сега? Моментът е подходящ от гледна точка на бъдещето на бизнеса. Всички са убедени в бъдещето на "зелената" енергия, че този бизнес го чакат добри времена.

- Не се ли опасявате, че несигурността, кризата, войната притесняват инвеститорите и те се въздържат от вложения?

- Да не забравяме, че криза означава и възможност. Точно така е в нашия случай. Именно несигурността, т. нар. енергийна криза, ни дават шанс. Макар че аз не бих определил ситуацията на енергийния пазар като криза. Криза няма - колкото сме произвеждали електричество, толкова произвеждаме и сега в България. Просто цената на електроенергията вече придоби реалните си нива. Преди цената беше подценена вследствие на това, че хората не обръщаха особено внимание на разходите за инвестиция, за обслужване, за провизиране и поддръжка на централите. Сега вече цената е такава, каквато трябва да бъде.

- Казвате, че тези високи цени, които виждаме на европейските борси и на нашата включително, са реалните цени?

- Да, това са цените. Дълги години в България, в региона, а и донякъде в Европа цените бяха дотирани по различни начини. Освен това големи енергийни мощности не са строени в последните 30 г. Една единствена е строена у нас - "Марица Изток" 3 на AES. И тя беше с дотирана цена. Ако на пазарен принцип в момента започне да се строи централа, нейната производствена цена ще бъде доста по-висока. Вие си спомняте дискусиите АЕЦ "Белене" - тази централа не се построи именно защото стана ясно, че себестойността на мегават ще бъде доста по-висока от тогавашната и сега може би малко трябва да съжаляваме. Отлагането на инвестиции в енергийния сектор естествено доведе до това, което се случи. Така че цената на електроенергията не е висока в момента - това са нормалните цени, преди бяха неестествено ниски.

- Разкажете повече за IPO-то на "АмонРа Еенерджи" - какви са минимумът и максимумът на очаквана сума, която ще се събере на борсата?

- Минимумът и максимумът са съответно около 2,5 млн. лева и 16 млн. лева. За нас обаче по-важното е спечелването на доверието на клиентите и партньорите. Ако бъде постигнато по-високо ниво на инвестиции, ще ни даде повече шанс и по-голяма скорост за развитие.

- За какво ще използвате тези пари?

- В нашия бизнес план е залегнало да построим логистична база в района на Стара Загора през първата половина на следващата година. В средата на годината подобно нещо смятаме да реализираме и в Букурещ, а след година и половина-две - в Клуж, Румъния. Парите, които останат, ще ги ползваме за оборотни средства. Другото, което не е заложено в нашия проспект, но го има в бизнес плана и е важно за нашите потенциални инвеститори е, че до 90% от печалбата ще се изплатят като дивидент. Инвестициите в складови площи не са чак толкова големи. Ние можем да си позволим до 90% от печалбата да разпределим като дивидент.

- Т.е. бъдещите акционери в "АмонРа Енерджи" още през 2023 г. ще получат дивидент за 2022 г.?

- Да, още за 2022 година предвиждаме да  разпределим до 90% от печалбата като дивидент.

- Каква печалба очаквате?

- Ако приключим всички проекти, очакванията ни са печалбата за 2022 г. да бъде малко под 10 млн. лева заедно с тази на дъщерното ни дружество "ЦЕРБ Солар". Малко над 50 млн. лева ще бъде оборотът ни. Печалбата ни за деветмесечието е около 6,6 млн. лева, а оборотът - 35 млн. лева.    

- "АмонРа Енерджи" е първата компания за соларна енергия, която излиза на БФБ. Какво е специфичното, което е важно да знаят инвеститорите?

- Ние сме компания, която се занимава с логистика. Това включва няколко неща. Първото е доставката и логистиката на самата стока, нейното наличие. Второто е, че ние осигуряваме безплатно техническо обучение за всички наши клиенти - как се монтират инвертори, как се отстраняват дребни проблеми, как да не се греши при монтажа. И трето - ние поддържаме гаранционно и следгаранционно всички наши продукти. Това е основната разлика с останалите компании на пазара. Повечето от тях се занимават с монтаж, някои се занимават и с продажби, но не правят обучения или поне не в този обем, който ние правим. И на практика те прехвърлят цялата гаранция върху производителя. Докато при нас производителят е прехвърлил гаранцията върху нас и ние сме лицето пред крайния клиент. Ако утре има проблем с даден инвертор, на клиента няма да му се налага да търси сервизи в Австрия или Румъния, а ние сме тези, които ще му решим проблема гаранционно или извънгаранционно. Това е супер важно и е една голяма разлика между нас и всички останали. Имаме и фирма за инсталации, но умишлено сме направили отделна  бизнес структура за логистика. Защото логистиката не е търговия. Ние осъществяваме доставката, обучение, което не е толкова просто и е доста скъпо, осъществяваме и гаранционен и следгаранционен сервиз.

- Казахте за плановете си за откриване на логистични бази у нас и в Румъния. Каква е по-дългосрочната визия за развитието на компанията?

- В Румъния очаквам да проведем успешна кампания, тъй като там пазарът изостава с около 6 месеца до 1 година от нашия. В момента ние сме една от водещите компании, която влиза на този пазар. Има доста местни фирми, но те не разполагат с нашия опит и възможности, по-малки са от нас. Уверен съм, че ще заемем сериозно място в този сегмент. В Гърция пазарът е малко по-конкурентен, но за сметка на това е доста по-голям. В Гърция догодина ще започнем по-активни действия. Тенденцията е след 1 г. да решим дали да правим наша база или да се задоволим с продажби от България.

- Имате интерес и в Северна Македония?

- Там продаваме доста интензивно. Северна Македония е сравнително малък пазар, което е добре за нас, защото големи играчи /европейски/ едва ли биха влезли. Там ще работим от България без да правим наша логистична база. Но имаме доста партньори  чрез проектите на  Централна енерго-ремонтна база, много добре сме познати в тяхната енергетика и поради тази причина вратите ни са отворени почти навсякъде.

- Казахте, че в Гърция конкуренцията е голяма. Какви са предимствата на "АмонРа Енерджи" там?

- Предимствата са, че ние имаме по-ниски разходи от гръцките компании. Затова даваме по-добри финансови предложения. В България е много по-евтина издръжката на една фирма - офиси, складове, работна заплата, данъци. Това е основното ни предимство. А иначе продуктите са аналогични. Но ние можем да си позволим да работим с по-нисък марж.

- У нас много се инвестира в големи фотоволтаични паркове, дори и в момента се подготвят няколко такива инвестиции. Какво е предимството на малките слънчеви централи, на които вие сте заложили?

- Първото предимство на малките централи е, че където се произвежда, там се потребява и това води до по-ниски разходи за балансиране и транспорт на електрическата енергия. Отделно за самия консуматор е доста по-добре да си произведе сам и да си го купи на място, защото му падат мрежовите такси и балансирането. А те не са никак малки. Разходът за балансиране ще се качва в пъти през следващите години поради естеството на ВЕИ-тата - те са нестабилни, затова разходите за балансиране ще бъдат съществена част от цената. Второто е, че самата инвестиция и печалба от тази дейност остават при производителя, а не у други икономически субекти. Така че за самия потребител е много по-изгодно да инвестира, а не да купува енергия. Третото е социално-екологичния аспект. Правенето на огромни централи върху плодородна земя, която е прекатегоризирана в неплородона, за мен не е правилно от екологична, икономическа и енергийна гледна точка.

- Какво трябва да направи държавата, за да улесни хората, които искат да си направят слънчеви инсталации? Още повече, че това е в синхрон с политиките на ЕК и "Зелената сделка"?

- Държавата трябва да направи процедурите прости и разбираеми за всички играчи на пазара. Не е нужно да измисля топлата вода, може да вземе пример от Германия, Холандия, Гърция и да приложи модела у нас. Не защото те са по-умни от нас, просто са го направили по-рано и са преминали през грешките, с които ние тепърва ще се сблъскваме. Законовата рамка е почти една и съща, само нормативните уредби трябва да се променят.

Най-елементарното е да се направи така, че всички  битови електромери да бъдат двупосочни. В момента те са еднопосочни. Ако си сложиш фотоволтаик за собствено потребление и поради някаква причина върнеш в мрежата електроенергия, ти я плащаш - все едно потребяваш. Тъй като електромерите са еднопосочни - дали потребяваш или вкарваш в мрежата - ти все плащаш. Което е много глупаво, хората се притесняват. Дори да си регистрирал централата за собствени нужди, вместо да я спираш и да се чудиш как да ограничиш произведената енергия, по-добре я връщай в мрежата. В най-лошия случай ЕРП-тата ще ползват безплатна енергия. Разбира се, много по-добре e тя да се заплаща на производителя. Както е в цяла Европа! 

Бъдещето е на малките слънчеви централи 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай