Бъдещето е на малките слънчеви централи

Те облагодетелстват бизнеса и домакинствата, а не само няколко инвеститора, казва д-р инж. Димитър Белелиев

Бъдещето е на малките слънчеви централи | StandartNews.com

* Те облагодетелстват бизнеса и домакинствата, а не само няколко инвеститора, казва д-р инж. Димитър Белелиев

* Няма друга инвестиция в момента, която да се изплаща само за 2 години

Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. От 20 години e Председател на Съвета на директорите в "Централна Енергоремонтна база" ЕАД - компания за поддръжка и сервиз на електрически трансформатори и генератори. Преди 7-8 г. започва да се занимава с фотоволтаични централи, а преди 2 г. основава отделна фирма за тази дейност -"АмонРа Енерджи" . 

- Д-р инж. Белелиев, Вашата компания е лидер в соларната енергетика. След като станахме свидетели на толкова стремително покачване на цените на тока, има ли бум на инвестициите във фотоволтаични панели и централи за нуждите на бизнеса и на домакинствата?

- Бум е слабо казано, търсенето е предизвикателство за бранша, тъй като в пъти надвишава предлагането, особено на оборудване. Сметките за ток са умопомрачителни и съвсем логично е хората търсят алтернатива

- Какви са предимствата и недостатъците на централи, които работят със слънчева енергия, ако реша да ползвам такава за цеха си или да я монтирам на покрива на къщата си?

- Безспорни са предимствата за намаляване на сметките за ток. В някои случаи има и възможност за печалба. Другото предимство е, че ако сложите акумулаторен батериен блок, имате енергийна независимост. Моята препоръка е да се прави такава инвестиция. Тя първо дава възможност за икономии, второ - подобрява качеството на електроенергията - и при спиране на тока, и като напрежение. В Западна Европа към системата почти задължително се слага батериен блок. Когато има излишък от електроенергия, той акумулира, когато има потребление - отдава. По този начин първо се "изглажда" кривата на производство и второ - електроенергията се консумира тогава, когато е необходима, а не когато се произвежда. Обикновено най-голямо производство има в обедните часове, а за бита потреблението е основно сутрин и вечер. Така че с един акумулаторен блок би могло да се произвежда през деня и да се консумира вечер и сутрин, ако позволява капацитетът на батерията.  

 Попитахте за недостатъците - като всяка електрическа система, и фотоволтаичната има нужда от поддръжка - един или два пъти годишно да се прави профилактика.Поддръжката трябва да бъде професионална, тя не е скъпа, а в България има достатъчно специалисти. Една инсталация стандартно работи 25 години, ако й се прави профилактика.

- Може ли такава централа да задоволи на 100% нуждата от ел.енергия за един малък бизнес или за едно домакинство?

- Да, стига да има достатъчно покривно пространство. 

- А през зимата, когато няма достатъчно слънце?

- През тъмните месеци - декември, януари, февруари, производството на такава инсталация е 30%. Тогава е по-малка икономията, но пък сметките са доста по-високи. Така че за пестене на пари има голям ефект и през зимата. 

- Каква е инвестицията, която трябва да се направи?

- Много зависи какъв е покривът и колко е голяма инсталацията. Правилото е, че колкото е по-голяма, толкова е по-евтина на киловат. Много зависи слага ли се батериен блок или не. Има панели, особено за жилищното строителство, които са черни на цвят и почти неразличими - освен че произвеждат ел.енергия, оправят и фасадата. Но стандартът в България е около 2000 лева на киловат, но това е много относително. 

- А колко киловата трябва да е средно за едно домакинство?

- 10 киловата са достатъчни, за да задоволят потребностите на едно домакинство, ако не иска да продава електрическа енергия. Ако иска да продава и допълнително да печели, тогава колкото е по-голяма, толкова по-добре.

- Т.е. инвестицията за централа за едно домакинство е около 20 000 лева. За колко време се изплаща със сметките за ток?

- Тук трябва да направим забележка, че цената на тока за битовите потребители в България е най-ниската в момента в Европа и не е пазарна. Но това ще се промени съвсем скоро - след 1 или 2 г., тъй като България е задължена да изкара на свободния пазар и битовите потребители. Което е съвсем нормално. Защото в България токът за домакинствата е в пъти по-евтин отколкото тока за бизнеса. Не е логично този, който потребява повече, да му е по-висока сметката за една единица. В момента тази инвестиция се изплаща средно за 4 г. при сегашните цени на тока за домакинствата. А за бизнеса - за 2 г. Няма друга инвестиция в момента, която да може да се избие за 2 г. и след това да печелиш. Това е уникална възможност. Не знам докога ще е така. Обикновено инвестиции с възвращаемост 8-9 г. се считат за нормални. Изплащане за 7 г. - много добра инвестиция. А на 4-тата година да излизаш от една инвестиция - това е супер.  

- Как е възможно един бизнес или едно домакинство да печели от подобна инсталация? Задължително ли е да има батериен блок, както споменахте по-рано?

- Това е допълнителен бонус, който добавя към печалбата. 

- Значи и без батерия може да се печели?

- Може, да. Цените го позволяват.

- А как става? Свързваш се с електроразпределителната мрежа на търговеца?

- Точно така. До 30 киловата е сравнително облекчена процедурата. Можеш да си включиш централата към системата и излишъците да ги продаваш на търговеца.  

- Трудно ли се оперира с подобна система?

- Изключително елементарно е, ако е инсталирана правилно от професионална фирма - както оперирате с бойлер, с климатик - има си настройки, включително и на телефона може да виждате всички параметри на работа. 

- Ако една кооперация с няколко домакинства си постави батерия на покрива, кой може да я ползва - само живеещите на последния етаж или и другите съседи?

- Могат да я ползват всички - и на първия етаж, и за общо осветление и т.н. Няма ограничения. Може да се сложи на единия вход, а да я ползва и другият. Влиза в мрежата и се разпределя.

 - Каква документация и разрешения са нужни за осъществяването на такъв проект? 

- Първо трябва да решите самостоятелно ли ще я правите или ще ползвате фирма за това. Ако е фирма, тя поема ангажиментите по пускането в експлоатация. Ако ще го правите сами и е за частни цели, е сравнително просто - в ЕРП-то трябва да се отиде, те одобряват цялата система и я пускат в експлоатация. Когато е за частни лица до 30 киловата - процедурата е сравнително облекчена. Над 30 киловата и за фирми е с една идея по-сложно.

- Как да изберем качествена фирма, която да изпълни проекта? С нея би трябвало да имаме дългосрочно партньорство, защото тя би трябвало да извършва и профилактиката.

- Три са нещата, за които да гледаме. Първото - да се види какви референции има самата фирма, какви проекти е правила. Добре е да се посети фирмата на място, както и да се поговори с някои от нейните клиенти. 

Второто, което бих посъветвал, е да видите какво оборудване използват. В интернет има световни класации за оборудването по качество. Ако е в първите 10 или 20 - значи всичко е ОК. И третото - да се гледа цената. Нито да е висока, нито да е ниска. Защото и в двата случая има нещо съмнително. 

-  Какви продукти и услуги предлага Вашата компания? Какви са предимствата й пред другите на пазара?

- Започвайки преди 6-7 г. този бизнес, имахме възможност да подберем най-добрите марки на пазара, тъй като тогава имаше нулев интерес към слънчевата енергетика, особено в България и региона. Нашите инвертори са от 3 марки: Sungrow, това е най-големият производител в света на инвертори. Гарантирано най-качествени, особено за големи централи.

Втората марка, с която работим, е SAJ. Tе са номер 1 за къщи и помпени инвертори за напояване. Третата марка е Growatt, които също са в топ 10 на производителите на инвертори. Марките за панелите ни са на първо място:  Canadian Solar - огромна компания, която е на фондовата борса в Северна Америка, един от технологичните лидери във фотоволтаиката. На второ място работим с JA Solar - в топ 5 на производителите като обем в света.

На трето място със ZNShine - производител, който предлага иновативни графенови покрития за места със сериозно запрашяване. Подбрали сме си и доста европейски производители - испански, холандски, с които работим за конструкциите. "АмонРа Енерджи" е най-голямата фирма на Балканите за доставка на оборудване. Оперираме в целия Балкански полуостров - България, Румъния, Гърция, Северна Македония, Албания, Сърбия.

Освен това имаме дъщерна фирма - ЦЕРБ Солар, която е инсталаторска. Фокусът ни е върху малки и средни проекти до 5 мегавата - за къщи, промишлени сгради, заводи, молове. Аз съм на мнение, че това е правилната инвестиция. В България се инвестира много в централи, които са с голям капацитет и са в полето. Това е грешка най-малко поради поне две причини. Първата е, че като всяко ВЕИ, това е непостоянно производство, а балансирането е  изключително трудно. И второ - унищожава се обработваема земя, което е и екологичен, и хранителен недостатък. В Европа - в Австрия, Холандия, Германия инвестициите са практически само върху сгради. Гърция спада към южните държави заедно с Испания и южната част на Италия, където могат да се правят централи на земята, защото слънцето там е 30-40 % по-силно в сравнение с нашето. И въпреки това повечето инвестиции са на покривите. Защото инвестицията в покривни централи облагодетелства малкия бизнес и домакинствата. А от голяма централа в полето печелят един или двама големи инвеститори. Не знам какво помага това на целокупното българско население и на българския бизнес. 

- Само дето цената ни влиза в сметките за ток и ги надува.

- Точно така. Държавата трябва да се фокусира върху инвестиции в малки и средни централи, в градовете, в промишлените зони, върху предприятията. Тогава балансирането изчезва като проблем, печелят тези, които потребяват, опростява се системата и се печели от мащаба. А в момента печелят 5-6 инвеститора, в повечето случаи даже не са и български.

- Много се надявахме пари за такива централи да бъдат заложени в Плана за възстановяване, можеше да има и в новата Програма за саниране, която стартира съвсем скоро...

- Бяха предвидени около 200 млн. лева в програмата за фотоволтаични инсталации и акумулатори, тя ще излезе през декември само за фирми. За населението също трябваше да има 260 млн. лева. Ще ги има ли, няма ли да ги има - никой не знае. Не казват не защото не искат или е тайна, а защото има безхаберие. Но да кажем че ги има - общо стават 460 млн. В Гърция са предвидени 2 милиарда евро /или 4 милиарда лева/ - 10 пъти повече пари за това.

Ние в момента сме се фокусирали върху финансовите измерения. Но нека не забравяме, че природата, която ползваме, сме я взели назаем от нашите деца. Трябва да им оставим нещо.

В София могат да се сложат 300 мегавата по покривите, без особени проблеми - те няма да натоварят мрежата. А ако тези 300 мегавата ги инсталираме в Пазарджик или в Хасково и оттам да ги караме до София - това са загуби, балансиране...И вместо хората да печелят, печели неясно кой. Системата на ЕСО няма да издържи големи инсталации в България.

- Дали в новата Програма за саниране има предвидени средства за фотоволтаични системи?

- При санирането основният фокус не е върху фотоволтаични инсталации, а е в намаляване на енергийните загуби на сградите. Въпреки това в предишната програма сме правили инсталации на блокове като част от мерките за енергоспестяването. Те бяха за захранване на общите части - стълбищно осветление, мазета, помпи, асансьор и т.н. Предполагам, че сега също е възможно.

- Много е важно да има специално насочени пари за подобни централи.

- Чувам, че 6-7 милиарда ще бъдат компенсациите за ел.енергия за бизнеса тази година. Огромни пари! Представете си толкова много пари, вложени във фотоволтаични инсталации, които ще работят през следващите 25 г. Сега с тези 6 милиарда лева се стимулира бизнесът за 1 година. Най-малкото е глупаво! 

Темата за европейските проекти също е болна. Ние като общество всичко това не го обсъждаме и се чудим защо другите са богати, а ние сме бедни. Имаме много поръчки в Гърция - в тяхната така наречена голяма енергетика. И ето какви са наблюденията ми: Видимо тези хора не работят много като нас. Но никога не правят компромиси с две неща - с качеството и с принципите си. Затова заплатите им са в пъти по-високи от българските и могат да си позволят начин на живот, на който ние завиждаме. 2 милиарда евро ще дадат за фотоволтаици. Като отидете догодина на тяхното море - ще ги видите.       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай