Дигиталният маркетинг – развитие в условията на пандемия

Самоизолацията постави нови модели на поведение на потребителите

Дигиталният маркетинг – развитие в условията на пандемия | StandartNews.com

Пандемията определено внесе промени в поведението на потребителите и, разбира се, това принуди участниците на пазара да погледнат по съвсем различен начин на дигиталния маркетинг. Затова днес ще се спрем малко по-подробно на тези трансформации и ще разгледаме новите тенденции на дигиталния пазар, провокирани от новата обстановка.

Самоизолацията постави нови модели на поведение на потребителите и те се пренасочиха към онлайн пазаруването. Това от своя страна доведе по естествен начин до повишаване на грамотността на клиентите.  Според дигиталните агенции, подобни тенденции ще продължат да се развиват с пълна сила, като се очаква по-честите дребни и импулсивни покупки да развият ръст и да надделеят над по-големите.

Промени в рекламната индустрия в условията на пандемия

Тези промени ще засегнат и рекламната индустрия, в частност рекламния пазар. Вече за никого не е тайна, че  коронавирусната криза ще повлече след себе си глобални промени. Основната тенденция за индустрията е постепенният й преход към търсене на онлайн услуги, придружено съответно и от преструктуриране на потребителските кошници. Така ръстът на онлайн покупките ще доведе до повишеното въздействие на рекламата в мобилните приложения, до по-развита логистика в регионите, а също така потребителите ще продължават да предпочитат по-често дистанционните методи за обслужване, отколкото физическото пазаруване. 

Как ще се развива дигиталният маркетинг в новите условия

В условията на финансови затруднения потребителите обръщат повече внимание на цените и продажбите, затова и цената на определен продукт или услуга ще остане един от решаващите фактори при избора на марка, твърдят експерти.

Но цената не е единственото нещо, което влияе на лоялността на клиентите. Други важни фактори включват удобство, качество и допълнителни функции или различните бонуси. Емоционалният компонент на общуването също е важен и това принуждава много търговци на различни видове продукти и услуги да измислят повече и все по-атрактивни промоции и програми за лоялност, споделя Александър Йорданов – Управител на дигитална агенция WebStation.

Изводът на експертите е, че при добре подбрани методи за привличане на нови клиенти и стимулиране на лоялността на старите такива, дори в условията на пандемия, би могло да се отбележи икономически ръст.

Развитието на дигитален маркетинг в условията на пандемия - избор на нова стратегия за фирмите

По време на пандемията повечето потребители не бяха на мнение, че брандовете трябва да спрат да рекламират. Напротив, широката публика очакваше от пазарните играчи да дадат окуражаващ тон в комуникацията. Но какво трябва да направят марките в новите реалности? На първо място, да се наблегне на една от най-важните характеристики на предлаганите стоки и услуги – тяхната полезност. Също така, необходимо е да се търси в посока на нововъзникналите потребителски нужди и да се подготвят нови предложения за тях.

Не бива да се забравят и хората със специфични нужди, които също са в изчакваща позиция за някое рационално, подходящо за тях решение. 

Изводът е ясен – в условията пандемия всички търговци трябва да започнат смело да експериментират и да на открият нови източници на растеж. Това предполага първоначално създаване на различни типове прогнози и сценарии - оптимистични, реалистични и негативни.

Марките трябва да продължат да следват потребителя и да следват тенденциите и динамиката на търсенето на определен продукт. Важно е рекламните кампании да се насочват конкретно към аудитория, която е с намерение за покупка.

От друга страна, маркетинговата автоматизация може много да помогне за подобряване на ефективността на инвестициите. Става въпрос за сегментиране на конкретна аудитория и добавяне на стойност към всеки от сегментите. Следва персонализиране на съобщенията и рекламните послания, за да се получи максимално въздействие, точно в определен момент от времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай