Депозити и ЕЦБ свалят лихвите по кредитите

Депозити и ЕЦБ свалят лихвите по кредитите | StandartNews.com

Банките са пълни с пари и са готови да подкрепят оживление на икономиката

Банките имат готовност да подкрепят оживлението в икономиката със собствени средства, а не с пари от банките майки. Големият размер на събраните депозити позволява лихвите по заемите за бизнеса да паднат с 2% в сравнение с предкризисната 2009 г., а по кредитите за граждани - с 1,5%. Това заяви главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов на конференция за банковата стабилност.

Наред с това европейските трезори предпочитат да предложат пари на дъщерните си поделения с лихва от 1,1-0,2%, вместо да ги държат в ЕЦБ с отрицателен доход. Точно такъв ресурс от 100 млн. евро очаква СИБАНК от белгийската KBC, които ще насочи за кредити за малки и средни предприятия. Кредитните институции са свръхликвидни, което прави по-реалистични очакванията лихвите да продължават да падат, каза Андронов.

Най-важното условие за икономически ръст обаче е стабилност и предсказуемост на ситуацията в страната, заяви той. Андронов даде пример с 2013 г., когато банковите анализатори предвиждали значителен ръст в икономиката, но политическата нестабилност спряла това развитие. Сега очакванията са същите и банките са в състояние да осигурят растеж на икономиката. Въпреки че лихвите по депозитите са паднали спрямо 2009 г. с 3% и продължават стремително да намаляват през последните месеци, обемите им растат, макар и не с големи темпове. Заради ситуацията в страната печалбата на банките е под натиск. Тя се е свила от 1,4 млрд. лв. през 2008 г. на 600 млн. лв. сега и продължава да пада въпреки максималното оптимизиране на разходите. Така например с 4% е намаляла издръжката на трезорите в България. Печалбата ще се нормализира само ако се разгърне бизнесът, категорични са банкерите. Според Петър Андронов българските банки са претоварени с клонова мрежа, за разлика от трезорите в Европа, чиито поделения са в пъти в по-малко отколкото у нас. На тази база също може да се направят сериозни икономии в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай