Делим си 84 млн. евро с Гърция, къде ще идат парите

Еврокомисията одобри програмата "Гърция-България", която предвижда инвестиции

Делим си 84 млн. евро с Гърция, къде ще идат парите | StandartNews.com

Еврокомисията одобри програмата "Гърция-България", която предвижда близо 84 млн. евро инвестиции в граничните райони на двете страни. България планира да насочи около 30 млн. евро за развитие на два стратегически инфраструктурни проекта, предаде БНР.

Програмата за трансгранично сътрудничество между Гърция и България подпомага двете съседни държави да реализират съвместни проекти за развитие на пограничните региони.

Брюксел отпуска 84 милиона евро, като 67 от тях се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. Четири български области могат да се възползват от евросредствата и това са Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали.

Бенефициенти могат да бъдат национални, регионални и местни власти, университети, изследователски центрове и неправителствени организации.

Един от двата стратегически проекта, по които България ще насочи 30 милион евро е свързан с изготвянето на технически план и инвестиционно проучване за модернизация на жп линията Радомир-"Кулата".

Вторият предвижда доизграждане на главна пътна комуникация на Смолян, която трябва да поеме натоварения трафик към граничните пунктове с Гърция при Рудозем и Златоград. От гръцка страна по проекта е планирано надграждане на останалите части на пътната отсечка от границата към Ксанти. Заедно с мерки за цифрова инфраструктура и оборудване със системи за граничен контрол и сигурност.

35 млн. евро са предвидени за съвместни проекти за реакция при бедствия и извънредни ситуации, подкрепа за зелена инфраструктура и кръгова икономика.

Ще се финансират и проекти за развитие на туризма и културния обмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай