Държавните фирми с лимит на депозитите

Въвеждат задължителни правила за избор на банка от предприятията

Държавните фирми с лимит на депозитите | StandartNews.com

София. Всяка държавна фирма да диверсифицира свободните си средства в повече от една банка. За целта може да се въведат лимити за парите, които се депозират в една финансова институция.

Това обсъжда работната група, сформирана за да преразгледа условията, при които държавните дружества избират банката, в която да вложат свободните си средства. "Диверсификацията ще стане задължителна", заяви финансовият министър Калин Христов. Служебният премиер Марин Райков пък увери, че до края на мандата на служебното правителство междуведомствената работна група ще излезе с конкретни предложения. "Тя работи бавно, защото не може да взима самоволни решения, те ще отговорят на доброто стопанисване на държавните дружества", каза Райков. Той посочи, че промените ще лежат върху три основни принципа - прозрачност, диверсификация и задължителност.

След първото заседание на работната група стана ясно, че предложенията, които ще даде тя, трябва да станат задължителни за всички държавни дружества, а не препоръчителни, както е в момента. Освен това шефовете на държавни фирми ще трябва да гледат цялостните условия и услуги, които предлага банката, а не само условията по управление на активите. Продължават разговорите с търговските банки, за да ги убедим, че прозрачността няма алтернатива и трябва в случая да падне банковата тайна, обясни още премиерът. Райков отново повтори, че идеята за нови правила за депозиране на парите на държавните фирми не означава, че се води война с която и да е банкова институция, а има за цел да защити обществения интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай