Държавата продава дела си в Пловдивския панаир

Държавата продава дела си в Пловдивския панаир | StandartNews.com

София. Държавата ще продаде дела си в Международния панаир – Пловдив и очаква да получи за него най-малко 39 млн. лв., съобщи БГНЕС. Държавният дял в панаира е 49.63%. Продажбата е възможна, след като дружеството беше извадено от забранителния списък за приватизация в края на миналата година.

Според БГНЕС причината за планираната продажба е, че държавата не може да участва активно в управлението на дружеството и през последните години не получава дивидент. Това се случи след като с две увеличения на капитала и изкупуването на акции от миноритарни собственици другото дружество в Пловдивския панаир - „Пълдин туринвест", иззе контрола от държавата.

Операциите бяха оспорени пред съда по време на управлението на ГЕРБ. Делото бе спечелено на първа инстанция, но след това Пловдивският окръжен съд отсъди в полза на Гергов. По-късно и Върховният касационен съд потвърди това решение.

Още в края на миналата година предишното правителство обмисляше продажбата на държавния дял, като тогава се говореше това да стане през Българската фондова борса, по подобие на продажбите на дяловете от ЧЕЗ и „Енерго Про".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай