Държавата прави конкурент на "БДЖ-Товарни превози"

Държавата прави конкурент на "БДЖ-Товарни превози"    | StandartNews.com

София. Държавата прави конкурент на "БДЖ-Товарни превози", с което цели да намали цената на бъдещите проекти за строителство на нови и ремонт на стари жп линии. Това е една от основните цели на проекта за промяна на Закона за железопътния транспорт (ЗЖПТ), подготвен от транспортното министерство.

Промените премахват досегашната забрана НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да извършва превози и създават условия да създаде свой жп превозвач. Така за първи път от 1 януари 2002 г. насам една и съща жп компания ще може да поддържа жп мрежата и да извършва превози с влак. Задачата е напролет НКЖИ да може сама да вози всичко, което влага при обновяването и поддръжката на жп мрежата - инертни материали, траверси и скрепления, проводници, носещи въжета и пр. Така вместо да плаща за всеки тон на "БДЖ-Товарни превози", която ще стане частна до края на годината, НКЖИ ще вози сама всичко за ремонтите, а превозите ще излизат по-евтино. Промяната в закона ще засили конкуренцията между жп превозите, смятат железничари. Стратегически е много важно държавата да има собствен жп карго превозвач за бъдещите жп инфраструктурни проекти.

След продажбата на "БЖД-Товарни превози" до три месеца "Холдинг БДЖ" ще се разпадне. Според запознати втората цел на промените в закона е да създаде условия държавата да сформира нов холдинг между НКЖИ, "БДЖ-Пътнически превози" (БДЖ-ПП)и ДП "Транспортно строителство и възстановяване" (ТСВ). Въпреки че и трите фирми ще останат счетоводно разделени в рамките на бъдещия холдинг, междуфирмената задлъжнялост между тях ще намалее и ще стабилизира БДЖ-ПП и ТСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай