Държавата плаща още 12 млн. лв. за съдебни дела

Държавата плаща още 12 млн. лв. за съдебни дела | StandartNews.com

София. Правителството одобри допълнителни разходи за 2014 г. по бюджета на Министерството на финансите в размер 11 975 000 лева, съобщиха от Министерски съвет след днешното първо редовно заседание.

Със средствата, които са планирани в държавния бюджет, ще се осигури изпълнението на законоустановените функции на министъра на финансите по представителството на държавата по съдебни и арбитражни дела – за осъществяване на защитата на държавния интерес пред българските съдилища, за обезпечаване изплащането на присъдени срещу държавата суми по главници, лихви, обезщетения, неустойки и др., както и за организирането на защитата на България по образуваните международни арбитражни дела.

Обезпечаването на функциите по представителството на държавата пред правораздавателните органи в страната и чужбина ще спомогне за ефективна защита на държавните интереси, аргументират се от кабинета.

Част от одобрените разходи са и средства за изплащане на жилищни компенсаторни записи на правоимащите лица съгласно чл. 6 от Наредбата за прилагане на чл. 7, ал. 3 от Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти.

Правителството ще изплати обезщетения по уважени жалби за нарушение на човешки права в България

Правителството ще изплати на Виолета Комова, Валентина Пелова, Айшату Джалоу и Костадин Керемедчиев еднократни обезщетения за нарушени права по уважени техни жалби от договорните органи на ООН по универсалните международноправни инструменти в областта на правата на човека. Три от жалбите са във връзка с неизпълнение от страна на България на разпоредбите на Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените и една – по Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отношение или наказание. Общият размер на обезщетенията е 27 хил. лв.

С този акт правителството показва, че приоритет в неговата политика е да продължи напредъка на България в областта на защитата и реализацията на правата на човека и основните свободи и че изпълнява задълженията си по отношение на международното право, спазването и насърчаването борбата срещу всички форми на дискриминация и нетолерантност.
Решението е стъпка към изграждането на нормативна уредба, която цялостно да уреди изпълнението на препоръките на различните комитети по конвенциите на ООН за изплащане на справедливо финансово обезщетение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай