Държавата дава до 2 млрд. за вложителите в КТБ

Държавата дава до 2 млрд. за вложителите в КТБ | StandartNews.com

Има опасност от свръхдефицит, призна Петър Чобанов

София. Между 1,5 и 2 млрд. лв ще струва спасяването на вложителите в КТБ, съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Толкова пари ще трябва да бъдат дадени от бюджета. За целта държавата може да емитира нов дълг и да бъде увеличен бюджетния дефицит, стана ясно още от думите на министъра.

Чобанов посочи, че ще бъдат внесени законодателни промени, с които да бъде увеличен таванът на дълга, а вариантите за теглене на този нов дълг ще бъдат описани в предложенията за законодателни промени.

Той обаче призна, че има опасност държавата да влезе в свръхдефицит и да бъдет превишени 3-те процента, заложени в Маастрихтските критерии.

„Има вероятност ликвидната подкрепа за банката да увеличи бюджетния дефицит и той да надхвърли ограничението от 3 на сто. Има теоретична възможност за това, но в зависимост от инструментите може и да не се стигне до това", коментира министърът.

По думите на Чобанов обаче това ще бъде "еднократно събитие" и следващата година няма да се повтори.

По думите му в момента в БНБ заедно с експерти и от финансовото министерство се изготвя специален закон за новата държавна банка, в който ще е записан и въпросът с евентуален допълнителен дълг. Новият дълг ще бъде добавено автоматично към лимитите през тази година, не трябва да забравяме, че имаме все още неизползван лимит на дълга от 800 млн. лв. и възможностите да поеме дълг и в момента са налични, отбеляза той.

Чобанов уточни, че Европейската комисия е одобрила варианта за одържавяване на Креди Агрикол България и отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай