Дарение от Трейс Груп Холд за бежански лагер в Прешово

инж. Предраг Спасов връчва ключовете на министър Вулин

Дарение от Трейс Груп Холд за бежански лагер в Прешово | StandartNews.com

Микробус , с платформа за хора със специални потребности връчи „Трейс ПЗП Враня", дъщерно дружество в структурата на „Трейс Груп Холд" , на Министерството на труда и социалната политика на Р Сърбия. На акта на дарение, в лагера за бежанци, гр. Прешово присъстваха дипломати, Началника на Пчински окръг г-н Славиша Булатович ,изпълнителните директори на Холдинга- Мирослав Манолов и инж. Боян Делчев и предствители на хуманитарни организации. Министърът на труда и социалната политика на Р Сърбия Александър Вулин получи ключовете за специализирания микробус от изпълнителния директор на „Трейс ПЗП Враня, инж. Предраг Спасов.

Дарение:
Дарението е фабрично изработен бус ФОРД Транспортер, произведен през 2005 година, с хидравлична рампа за инвалидни колички и специализирани седалки ,с възможност за фиксация на количките. „ Трейс ПЗП Враня" подари и 4 учебни дъски с тебешири, за детското училище в лагера.

Изпълнителният директор на Трейс ПЗП Враня инж. Предраг Спасов връчи ключовете на микробуса на министър Александър Вулин и сподели: Убеден съм, че днешното дарение ще се ползва там, където ще има най- голяма полза за хората. „ В „Трейс Груп Холд" като всяка сериозна и отговорна компания следим от каква подкрепа имат нужда нашите партньори. Строителите и инженерите на „ Трейс ПЗП Враня" даряваме специализирания микробус на социалното министерство на Сърбия и сме уверени, че сега ще подпомогнем работата на представителите на хуманитарните организации, които се грижат за бежанците в Прешево и след кризата , бусът ще бъде предоставен на Центъра за социални дейности във Враня в помощ на хората в нужда."

В отговор министър Вулин коментира: „Това, което e важно , е че и фирма ТРЕЙС и другите ни донори разбират, че всяка помощ която ни оказват във връзка с мигрантите, трябва да бъде приложима и за местните жители. Този автомобил, ще бъде от помощ за хората със специални нужди, които са сред имигрантите но един ден, когато имигрантската криза премине, автомобилът ще се използва за хората със специални нужди в този регион. Той ще бъде предаден на Центъра за социални грижи в град Вранье , където имаме и деца и възрастни със специални нужди. Това дарение ще помогне на нашите граждани да живеят по-добре и да се отнасяме към тях по-хуманно."

Лагера:
Лагерът за бежанци в Прешево е център за настаняване и регистрация на всички идващи от Гърция през Македония. За 2-3 месеца на територията на бившия тютюнев завод, бе изграден образцов бежански лагер. Лагерът работи под егидата на ООН. Тук работят над 15 международни хуманитарни организации.. До падането на температурите през м. януари, средно за денонощие през лагера в Прешево са преминали около 8 000 души. След това потокът намаля до около 1 000 души на денонощие.

След затварянето на границите през миналата седмица, в лагера са останали малко над 800 души, от които около 150 деца. На цялата територия на Р Сърбия общо 352 лица са подали заявление за убежище в страната.

През 2015г., в партньорство с неправителствената организация "Животна помоч" „Трейс ПЗП Враня" реализира поредица благотворителни инициативи, сред които доставка на оборудване за Дома в село Кулина, предоставяне на професионалната кухня на фирмата за приготвяне на топла храна за мигрантите от бежанския лагер в Прешево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай