Данъчни следят още 53 рискови стоки

Данъчни следят още 53 рискови стоки | StandartNews.com

Звеното за фискален контрол на НАП вече следи движението в страната на още 53 стоки с висок риск за хазната. Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов към списъка на стоките, които са обект на наблюдение от фискалните агенти, се добавят нови стоки. Сред тях са различни видове плодове като череши, кайсии, ягоди, малини, както и месо, риба и др.

От началото на годината до момента фискалните агенти са извършили над 42 000 проверки на рискови стоки. На 10 500 превозни средства са поставени пломби. Звеното е проследило движението на над 500 млн. кг рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно и сухо мляко.

Звеното за фискален контрол беше създадено в началото на годината със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и олио. Движението им се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от ЕС, както и от мобилни групи във вътрешността на страната. От средата на месец май инспекторите на НАП работят и по границите на страната с държави извън ЕС съвместно с екипи на Агенция "Митници" и Българската агенция за безопасност на храните.

Освен товарни, на фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства. Така вече бяха заловени щайги с плодове и зеленчуци, които се обявяват "за лична употреба", но са по 300-400 кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай