Да въведем ли паралелно плащане в евро. Икономисти се опъват

Финансовият министър само загатна и не даде много подробности

Да въведем ли паралелно плащане в евро. Икономисти се опъват | StandartNews.com

Страната ни води активни преговори с Европейската комисия и Европейската централна банка за въвеждане на еврото като паралелна валута у нас. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев при представянето на бюджетната рамка за тази година.

„Финансовият министър само загатна и не даде много подробности. Най-вече дали това би било със задължителен характер, или е по договаряне, както той цитира трансакциите между фирми. Трябва да се прецени каква полза носи, предвид контекста на напрегнатата икономическа, политическа и финансова действителност в България. И дали няма да изплаши хората”, каза пред Нова телевизия икономистът Евгений Кънев, според когото разплащането с две валути е възможно да стане технически, но е въпрос на смисъл.

„Трябва да се внимава много повече с темата за еврото. По-добре е да се работи от страна на правителство, така че да получим дата за влизане и да си влезем в еврозоната. Ако има вероятност догодина да има, например референдум за еврото, заедно с европейските избори, и ако ние в началото на годината вкараме лева и евро, ако не е ясно как е станало, ако има вероятност да се спекулира с курсове - това по-скоро би стресирало хората”, смята изпълнителният директор на Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

„Най-успокояващ ще бъде моментът, в който влезем в еврозоната, и когато хората видят, че всички тези притеснителни неща, които се говорят, всъщност няма да се случат. При всички положения, влизайки в еврозоната, ще имаме няколко месеца, в които ще може да се плаща и с двете валути”, допълни Иванов.

„Ако се въведе преди официалното въвеждане на еврото, не може да се задължат търговците да спазват официалния курс. Защото самите търговци имат разходи по обслужването в евро, което не е официална валута. Трябва да могат да създадат възможност за обслужване в евро, което означава те самите да се запасят с евро, да имат допълнителни трансакции”, подчерта Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай