Чумата по свинете заплаха и за ловния туризъм

За намаляване на риска от зараза с африканска чума лесничеите поискаха времнно да се затворят горите за гъбари, билкари и събирачи на трюфели

Чумата по свинете заплаха и за ловния туризъм | StandartNews.com

Ако в стремежа си да ограничи опасността от разпространението на африканската чума по свинете земеделското министрество забрани лова  на диви прасета, то забраната трябва да е частична и да спира само гонките, без да се ограничава индивидуалният отстрел. Зад това становище се обединиха шефовете на ловни стопанства в Лудогорието, по време на среща  с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.
Ръководителите на държавните ловни стопанства „Воден Ири–Хисар” инж. Кирил Колев, на държавното горско стопанство „Сеслав” в Кубрат инж. Тони Димитров и на държавното горско стопанство в Разград инж. Пламен Колев  обясниха, че имат заявки от чуждестранни клиенти, които следващите месеци ще ловуват в региона. Отказът те да стрелят по диви свине, след като вече са платили за такъв отстрел, ще създаде икономически проблеми на стопанствата и ще има негативен международен отзвук, категорични са лесничеите.

Горските шефове поискаха още в Разград да се създаде лаборатория, която да изследва дивечовото месо за африканска чума. В региона има концентрация на големи свиневъдни комплекси, ако се появи зараза трябва да се дйства изключително бързо, считат специалистите. Те се оплакаха, че не им достигат хладилни площи, където да държат убитите диви прасета, докато пробите от тяхното месо се изследват. Ловните дружинки са мотивирани да убиват животни. Само в стопанството „Воден Ири-Хисар" от началото на тази година са отстреляни 200 диви прасета. Трябват ни мобилни хладилни камери.”, обясни  шефът на резервата инж. Колев.
За да се намали рискът от зараза с африканската чума лесничеите поискаха времнно да се затворят горите за гъбари, билкари и събирачи на трюфели.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай