Чобанов търси кипърския си колега за бг офшорни сметки

Чобанов търси кипърския си колега за бг офшорни сметки | StandartNews.com

София. Първото действие, което ще предприема, е да говоря с кипърския министър на финансите. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов малко след като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви от парламентарната трибуна, че ще поиска проверка за офшорните сметки на българи.

„Оттам нататък технически ще предприемем необходимите действия със съдействието на експертите от Министерството на финансите, за да проверим по какъв начин може да се изиска тази информация", каза министърът и напомни, че в момента върви общоевропейска дискусия за офшорките. „Това е дискусия в Европа, която все още не е разрешена, продължава да се действа по нея и няма да се различаваме от самите европейски практики", каза финансовият министър.

Коментарът на финансовия министър за идеята на Йордан Цонев от ДПС да се облагат с данък парите за офшорки бе следният: „Това ще бъде поставено на широка дискусия, тъй като самият подход на правителството по такива важни теми и проблеми да бъдат ангажирани заинтересованите страни, обществото, така че да въведем в тази страна предварителната оценка на въздействието, която без такива дискусии не се получава. Ще действаме в такава посока".

На въпрос дали е проверил какво е състоянието на бюджета на страната финансовият министър заяви, че скоро по темата ще има изслушване в Народното събрание. „Ще ви отговоря на този въпрос по-късно. Анализът е ежедневен. В момента при мен има искания на министерства и ведомства за още 800 млн. лв.", заяви Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай