Чобанов с ключов коментар за прогресивното облагане

Връщането на прогресивното облагане няма да подейства като антикризисна мярка, според Чобанов

Чобанов с ключов коментар за прогресивното облагане | StandartNews.com

Въвеждането на прогресивно данъчно облагане е тема на синдикатите от доста време, а миналата седмица в парламента се състоя и дискусия, домакин на която беше депутатът от БСП Крум Зарков. Мярката има подкрепата на левите, макар и до този момент да не е предприета стъпка за законовото й въвеждане.

"Плоският данък е лесен за прилагане. Веднага след въвеждането му се увеличиха приходите от него." Това заяви за News.bg бившият финансов министър Петър Чобанов. "Предимствата са, че той е съобразен с нивото на икономическо развитие на България", изтъкна той.

"У нас основните фактори на производството - труд, капитал и технологии - са проблематични. Нямаме достатъчно инвестиции, капитали, за технологиите да не говорим", подчерта Чобанов. "Ако се отмени плоският данък и се оскъпи трудът, това допълнително ще отблъсне хората, които биха работили тук и ще отблъсне бизнесът, който би инвестирал тук" коментира още той.

Според депутата от ДПС плоският данък е най-доброто, което можем да имаме като данъчна система.

Относно коментара на синдикатите, които искат връщането на прогресивното облагане, че в страните, където е въведен плосък данък, има и необлагаем минимум, доц. Чобанов изтъкна, че в България при въвеждането му е решено да имаме чист плосък данък. Ако има необлагаем минимум и плосък данък, това, по думите на бившия министър на финансите, е двойна ставка - едната нулева, другата от 10%.

Връщането на прогресивното облагане няма да подейства като антикризисна мярка, според Чобанов. По мнението му това ще върне практики от миналото на избягване на данъчно облагане. "В зависимост как би изглеждала една данъчна скала, тези, които са по-близо до горното ниво на облагане като процент, ще имат стимули никога да не попадат в това горно ниво на облагане и ще търсят вратички как това да се случи", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай