Чиновниците със заплати до 3500 лева

Чиновниците със заплати до 3500 лева | StandartNews.com

София. Заплатата на държавните служители няма да бъде намалявана. От началото на следващата година възнагражденията за чиновниците вече ще се формират и растат по нов начин, обяви официално министърът на финансите Симеон Дянков. Той разкри какви бонуси вече ще има за тях и подчерта, че реформите предвиждат заплатите само да растат. От обяснението му стана ясно, че за размера на възнаграждението определяща ще е оценката на работодателя.

Максималната основна заплата, която може да получава висш държавен чиновник – а това е главен секретар на министерство, е 3500 лева, поясни министърът.

Новият модел бил обмислян  в съвета по административна реформа повече от 15 месеца.

Както беше предварително обявено преди дни, ще отпаднат надбавките за трудов стаж. Обаче начисляваните досега надбавки по този параграф влизат в основната заплата на държавните служители от следващата година. Така заплатите на държавната администрация отсега нататък могат само да растат, заяви финансист №1.

Допълнителни доходи чиновниците могат да получават, само ако има "изключително изпълнение" на работата си и не повече от 30 на сто от заплатата си. Бонусите ще се определят и дават на всяко тримесечие. Изключение за по-чести бонуси може да се прави при отлично изпълнение на работата, според преценката на ръководителя, поясни Дянков.

Основната заплата ще се повишава само в началото на новата година, максимално с 12%. Увеличение на заплатата няма да получат само служители, чиято работа не само че не отговаря напълно на изискванията, но и изпълнението й е „неприемливо“.

Освен това, всяко министерство или друго държавно ведомство може да определи длъжности, които са особено важни за него – „например инженери или адвокати“, каза Симеон Дянков, при които основната заплата може да е от 50% до 100% над определената за тази длъжност.

Новият модел засяга заетите в централната и общинските администрации по трудово и служебно правоотношение. В обхвата не попадат заетите по законите за МВР, Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за ДАНС, специализираните структури към Администрацията на Президента и администрацията на Народното събрание.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай