ЧЕЗ с глоба заради злоупотреба с господстващо положение

ЧЕЗ с глоба заради злоупотреба с господстващо положение | StandartNews.com

"ЧЕЗ Разпределение България" АД е нарушила Закона за Защита на Конкуренцията и е злоупотребила с господстващо положение. Това установи Комисията за защита на конкуренцията.

Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко – продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени по предвиден в специална наредба ред за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи. По оценка на КЗК по този начин "ЧЕЗ Разпределение България" АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, съобщиха от комисията.

КЗК постанови прекратяване на установеното нарушение и наложи на "ЧЕЗ Разпределение България" АД следната поведенческа мярка: да изготви и предостави подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване на обекта, респ. за изкупуване на енергийните съоръжения. КЗК определи 30 – дневен срок срок за изпълнение на поведенческата мярка, след изтичането на който срок "ЧЕЗ Разпределение България" АД е длъжно да уведоми Комисията за защита на конкуренцията за нейното изпълнение

На дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 1 250 065 (един милион двеста и петдесет хиляди и шейсет и пет) лева.

"Когато получим по законно установения ред решението на КЗК за налагане на глоба на ЧЕЗ, ще се запознаем с мотивите на комисията. ЧЕЗ спазва изцяло българското законодателство в т.ч. и антимонополното. Ще обжалваме решението по законоустановения ред", коментираха от ЧЕЗ за "24 часа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай