ЧЕЗ и МВР проверяват кражби на ток за 3, 5 млн. лв.

Потреблението на ток през зимата нараства

ЧЕЗ и МВР проверяват кражби на ток за 3, 5 млн. лв. | StandartNews.com

София. Служители на ЧЕЗ и МВР са провели съвместна проверка на битови и стопански клиенти, за да разкрият кражби на ток, които възлизат на около 3,5 млн. лв. От ЕРП_то съобщиха, че са били проверени различни населени места в Западна България.

Близо 17,5 млн. киловатчаса нерегламентирана консумация на електроенергия отчата ЧЕЗ само за януари - ноември 2013 г.

"С настъпването на зимния сезон потреблението на ток нараства, както и опитите за нерегламентирана консумация. Съдействаме активно на МВР и Специализираната прокуратура в борбата срещу тези престъпни действия, които накърняват обществения интерес. Необходимо е да се създаде остра обществена нетърпимост към тази нелегална практика". Това каза Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от БГНЕС.

Качеството на електрозахранването се намалява заради кражбите на ток, влошават се и експлоатационните характеристики на електрическата мрежа, твърдят специалисти. Така има голяма опасност за сигурността на доставките, а много домакинства и фирми имат неудобства с електрозахранването, при които често изгарят електроуреди.

От началото на 2013 г. ЧЕЗ има над 12 000 сигнала за нерегламентирана консумация на електроенергия. Над 45 000 проверки за извършени по подобни случаи. Най-често проверяващите откриват, че има манипулирани електромери, обясняват от ЕРП-то.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай