Четат 700 страници за корупция в "Белене"

Комисията на Яне Янев разпитва бизнесмен за АЕЦ-а

Четат 700 страници за корупция в "Белене"   | StandartNews.com

София.Четири папки със 700 страници за АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" ще разгледа Комисията за борба с корупцията в Парламента. Това съобщи председателят й Яне Янев по бТВ.

Папките са доставени от Софийска градска прокуратура и Висшия съдебен съвет по молба на депутата от РЗС след първото заседание на комисията. На него народните представители са решили най-напред да разнищят дали има корупция в енергийния сектор у нас.

Ще се опитаме да разберем дали е имало лица извън длъжностно упълномощените за строежа на "Белене" и доставка на гориво за "Козлодуй", които са водили преговорите, каза Янев. Също така комисията ще пита дали е манипулирано общественото мнение за "Белене", изтекла ли е предварителна информация кой ще е победителят за търга за строеж на АЕЦ-а, как са договаряни параметрите по договорите за горивото за "Козлодуй", на каква цена и др. Сред първите привикани да дават разяснения по сделките ще е бизнесменът Красимир Георгиев, съобщи още Янев.

БСП обаче отново реагира остро на работата на комисията. Всичко това е незаконно и противоречи на конституцията, заяви червеният депутат Любен Корнезов. Според него комисията няма право да води подобни разследвания, да преценява работата на прокуратурата и трябва да прекрати дейността си. Преди няколко дни 54 депутати от Коалиция за България и ДПС сезираха дори Конституционния съд. Те поискаха магистратите да обявят за противоконституционно решението за създаване на Парламентарна комисия за проучване на корупцията по високите етажи на властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай