Челопеч N1 по заплати, Панагюрище гони София

Най-високите възнаграждения получават хора от малки общини с големи фирми 

Челопеч N1 по заплати, Панагюрище гони София | StandartNews.com

Най-високите заплати получават хора, които работят в малки общини, където има големи български или международни фирми. Това сочи доклад на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Институтът специално публикува карта със заплатите, които са били давани в столичните общини през 2017 година. От нея става ясно, че Челопеч е общината с най-висока заплата у нас. Там работи голяма компания за добив на злато - "Дънди прешъс метълс", и средната заплата за общината е 2178 лева.

След нея се нарежда Козлодуй, където благодарение на ядрената централа  средната заплата за общината става 1790 лева.

Раднево и Гълъбово, които имат принос в енергетиката, се нареждат на трето и четвърто място. След тях е Пирдоп, където също има голяма добивна компания, с доход средно от 1562 лева, както и Девня.

София е едва на осма позиция по доходи, посочва ИПИ. Стара Загора също е в топ 20 на заплатите със среден доход от 1021 лева. Тя е единственият друг общински център, който се класира в листата на най-добрите заплати.

Изпреварва я обаче Панагюрище, което, благодарение на "Асарел Медет", се класира веднага след София на девето място с 1285 лева

Сред шампионите по доходи са и Костинброд, Божурище, както и Аксаково и Белослав, които са близо до Варна, както и община Марица, която е до Пловдив.

Тенденцията, според картата на ИПИ, е да се формират центрове с по-високи заплати. В северната част на България единственият център с високи доходи е Варна. Другите примери с високи заплати са Севлиево /Габровско/ и Летница /Разград/. В Севлиево "Видима" направи завод за производство на санитарен фаянс и дориизвозва работници от региона, включително от Велико Търново, защото служители не достигат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай