Частни търговци недоволстват, зависими сме от един доставчик на газ

Един от сериозните проблеми на българския пазар е именно това монополно положение

Частни търговци недоволстват, зависими сме от един доставчик на газ | StandartNews.com

Компаниите, а не държавите, подписват договорите за доставка на природен газ, дори когато тези компании са държавни. Когато оставите компании, които са собственост на държави, да се договарят помежду си, няма как част от тези отношения да не станат елементи като политика и дори геополитика, предупреди пред бТВ изпълнителният директор на частната "Овергаз Инк." Светослав Иванов.

„Нямам никакво съмнение, че доставките за българските потребители няма да бъдат прекратени. Разбира се, тук говорим за аспекта енергийна сигурност, който си има своята цена“, добави той.

Според него структурата на българския пазар е уникална. „Имаме една компания хегемон с 94% пазарен дял за миналата година, държавна собственост, която разчита на един-единствен източник на доставка. Това е изключително сериозен риск, на чиито последици днес сме свидетели“, посочи Светослав Иванов.

По думите му промяната на една зависимост с друга всъщност е подмяна, но няма как да стигнем до това, ако пазарът бъде свободен.

Според доклад на енергийния регулатор ясно се констатира, че един от сериозните проблеми на българския пазар е именно това монополно положение от близо 94% на една компания, обясни той. 

„Към днешна дата на българския пазар има регистрирани и лицензирани 44 търговеца на природен газ. Нямам никакво съмнение, че ако бъдат оставени да работят при условията, при които работят техните немски, холандски, английски колеги, те са сигурност много скоро ще изчистят всички проблеми на пазара, включително и този с диверсификацията“, заяви Светослав Иванов. 

Според него най-сигурният, дългосрочен и устойчив лек на всички болести на този пазар е либерализацията.

Светослав Иванов отбеляза още, че трябва да падне забраната за проучване и добив на шистов газ, защото в Европа със сигурност има много газ. „Ние ходим върху газ ежедневно и това е най-сигурният източник, на който Европа би следвало да разчита. България между другото не прави изключение в това отношение нямам никакво съмнение, че на територията на страната имаме запаси поне за следващите 100 години“, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай