Чакат решение на Темида за електромерите във въздуха

Чакат решение на Темида за електромерите във въздуха | StandartNews.com

Родната Темида ще трябва да се произнесе по спора на каква височина да се монтират електромерите. Повод за дебата от София до Люксембург са десетките опити на тарикати да се включат нелегално към електропреносната система. Заради набезите и зачестилите инциденти с фатален край ЧЕЗ например монтираха част от електромерите по-високo.

"Опазването на човешкия живот е безусловен приоритет в дейността на ЧЕЗ Разпределение България. Във всички свои действия компанията спазва правата на човека и човешкото достойнство. Монтирането на електрически табла на височина над човешки ръст се извършва основно в райони, където са регистрирани голям брой инциденти, включително смъртни случаи в резултат на престъпни посегателства върху мрежата", обясниха от компанията.

Преди дни Съдът на ЕС в Люксембург излезе със становище, че защитата на сигурността на електропреносната мрежа и надлежното проследяване на потреблението на ток са законни цели, които по принцип могат да оправдаят разлика в третирането. Магистратите напомниха, че в ЕС е приета директива, която забранява всяка дискриминация, основана на расов признак или етнически произход. Позицията на Съдът на ЕС предизвика лавина от недоволство у нас. "Ние си плащаме тока, а има хора, които крадат. Естествено, че част от електромерите ще бъдат вдигнати по-високо, за да се спре това безобразие", негодуват редовните платци на сметките за ток.

От ЧЕЗ Разпределение обясниха, че са поставили електромерите на височина в определени райони заради реалния риск от злоупотреби и посегателства върху мрежата, които водят до застрашаване на живота и здравето на хората.
Причината е, че тези, които се опитват да се включат нелегално към елмрежата, застрашават собствения си живот и освен това нарушават правата на добросъвестните клиенти, тъй като посегателствата им често водят до сериозни аварии и влошаване на качеството на електрозахранване.

Петима крадци се изпържиха

Само за три месеца - от април до юни, петима крадци на ток се изпържиха. Последният загинал само преди два дни - на 16 юли. Тогава 37-годишният мъж от врачанското село Галиче издъхнал след токов удар при опит за незаконно присъединяване на жилището към електроразпределителната мрежа. Това разказали свидетели на трагедията пред полицаите.

От април до момента това е петият смъртен случай в резултат на посегателства и кражби от съоръжения на ЧЕЗ. През юни двама души загинаха в с. Крушовица, а преди това други двама намериха смъртта си в столичния квартал "Младост" и в село Гуцал, Самоковско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай