Понеделник,

Чакат ни тежки месеци, икономист със страшна прогноза

От: Агенция Стандарт -
6406
Чакат ни тежки месеци, икономист със страшна прогноза
A
A
A

"Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, огромните задължения, дългът, който беше натрупан, паричната политика с много ниски лихвени проценти - всичко това натрупа излишна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее само с рецесия. Трябва да се знае, че ще има рецесия и намалено потребление. Рецесията ще сложи край на инфлацията в България и глобално", заяви икономистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му дълго време е задържана инфлацията да не избухне, но заради войната в Украйна се ускорява глобално. А до голяма степен инфлацията у нас е привнесена, смята той.

"С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни", посочи доц. Йоцов и добави, че трябва да се помага с конкретна политика на хората, които имат най-голяма нужда. 

Горивото поскъпна преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла увеличението на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите ненужно плашат хората с приказки, че ако не се състави правителство, едва ли не ще дойде краят на света. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

"Есента чакаме авансова сума от 2,5 млрд. лв. по Плана за възстановяване. 7-8 закона са минали в комисии, за другите има готовност. По време на служебното правителство нищо не пречи на администрацията да работи и да подготви тези закони, които да влязат с новия парламент", каза още доц. Йоцов.

Той няма да се изненада, ако в края на годината се наложи да бъде направена поредна актуализация на бюджета.

"Към 31 октомври е почти сигурно, че няма да има сформирано правителство", отбеляза икономистът.

"32% ръст на газа в летен месец е тежко Технически може да работим без руски петрол, стига да имаме редовни доставки. Договорът с "Газпром" изтича в края на тази година. Плащането трябва да се обсъди и преди всичко да се вземе мнението на работодателите. Залъгват ни с цените и редовните доставки на втечнения газ. Азербайджанският газ не е чак толкова по-евтин", коментира доц. Йоцов.

За финал гостът изтъкна, че очаква проблеми с парното и топлата вода в София, както и че ни чакат тежки месеци. Доц. Йоцов не е привърженик на поставяне на таван на цените. Според него по-добра би била програма с ваучери или купони, ако нещата излязат извън контрол.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички