Бюджет 2023: Наддаването започна, Василев сам срещу всички

Дали пушат или хвърлят стотинки - полицаите постигат лъвския пай, за останалите са трохите

Бюджет 2023: Наддаването започна, Василев сам срещу всички | StandartNews.com

* Дали пушат или хвърлят стотинки - полицаите постигат лъвския пай, за останалите са трохите

* Заплатата на някои чиновници скоро ще се изравни с минималната

В решителната фаза между първо и второ четене, наддаването за увеличение на разходите в Бюджет 2023 започна. На фона на протестите, които посрещат и изпращат депутатите на работното им място, политиците се надпреварват с предложения за вдигане на заплатите в различни сектори. В крайна сметка Асен Василев май ще остане сам срещу всички в опитите си да удържи обещания 3-процентен дефицит в макрорамката, който е разчетен при стриктно спазване на съотношението между приходи и разходи. Дали финансовият министър ще успее да устиска в защитата на обявеното от самия него правило - който иска да увеличава разходи, да реже приходи - предстои да видим. Но засега, ако има предложения за намаляване на разходите за сметка на по-големи харчове, те са за орязване на капиталовите разходи. "Има такъв народ" /ИТН/ пък отново лансират идеята си субсидията за партиите да стане 1 лв.Обсъждането на предложенията предстои следващата седмица, когато Бюджет 2023 трябва да бъде приет окончателно.

Както винаги досега - дали като пушат мълчаливо, дали като хвърлят стотинки - полицаите постигат своето. След няколкодневните им протести за по-високи заплати, група депутати от управляващата коалиция ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, както и от ДПС внесоха предложение за промени между двете четения, в които да бъде записан 10% ръст на възнагражденията в МВР и допълнително увеличение със 100 лв. на заплатите на опредени служители. Според разчетите, общо залаганите нови разходи в сферата на сигурността и реда ще струват на хазната около 155 млн. лв. В това число влиза и увеличение на средствата за облекло, храна и други, както и за по-високи заплати в ДАНС. От разбивката става ясно например, че при излизане в платен годишен отпуск полицаите имат право на 35 лв. за пътни разходи. Сега идеята е тази сума да стане 120 лв. 

В момента бюджетът за персонал на МВР е в размер на 2.17 милиарда лева, като се увеличава всяка година. Системата на вътрешните работи взе основния пай и от актуализацията на бюджета в частта за възнагражденията. За административна реформа и ефективно управление депутатите одобриха извънредни 297 млн. лв., като МВР получи 175 млн. лв. от тях. Със средствата е достигнато 20% увеличение на възнагражденията, по данни на МФ. Тъй като актуализацията влезе в сила от средата на годината, допълнителният ресурс за МВР за покриване на това увеличение през 2023 г. възлиза на 350 млн. лв. Срещу тези допълнителни средства депутатите задължиха министъра на вътрешните работи да внесе в срок до 1 септември доклад за структурни промени в МВР. Дали има такъв доклад - така и не стана ясно. От МВР обаче продължават да настояват, че парите не стигат и искат още 150 млн. лв. през тази година. Както изглежда - ще ги получат и така МВР може да се похвали с половин милиард ръст в рамките на една календарна година, пише "Сега".Доста по-скромно е увеличението на заплатите на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ - с 10% и ще струва около 11 млн. лв.

Малко за култура, повече за земеделците

В сравнение с лъвския пай, който взимат полицаите, някакви трошички може да намажат и други сектори. Например увеличение с 8% на заплати в областта на културата – библиотеки, музеи, художествени галерии и други. По това перо ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ предлагат да се запишат над 11 млн. лв. допълнително.БСП настоява за ръст на заплатите и в НАП, Спешна помощ, РЗИ, Национално тол управление, Агенцията по горите, Селскостопанска академия, болниците и полицаите, като общо за всички сектори за оставащата половин година са нужни около 230 млн. лв. 

ГЕРБ предлага 36 млн. лв. от капиталовите разходи да се насочат към увеличение на заплатите в Спешна помощ и Регионалните здравни инспекции. Подобно искане имат и депутати от ДПС. То е за 23 млн. лв. за заплати само в спешната помощ.Някои второстепенни разпоредители с бюджет обаче буквално са забравени от изпълнителната власт и при тях възнагражденията не помръдват с години. Например при служителите от Националния статистически институт /НСИ/, които излязоха на протест, разходите за заплати буквално са замръзнали във времето - през 2021 г. те са били 21,36 млн. лв., за 2022 г. – 21,5 млн. лв., а за 2023 г. с 10% заложен ръст бюджетът малко е мръднал нагоре – до 23,7 млн. лв. По данни на синдикатите, в НСИ брутните заплати са едва 1000-1200 лв. 10% ръст на заплатите е заложен и за служителите на НОИ, които през миналата година бяха подминати.

Но на фона на нищожните възнаграждения, дори и с увеличението  незаменимите експерти няма да взимат много над минималната заплата. ДПС предлага за вдигането на възнагражденията в НОИ да се отпуснат около 8 млн. лв.На този фон има министерства, които увеличават чувствително бюджетите си за заплати. Спортното министерство, което бе сред ведомствата, отчели административна реформа, за 2023 г. е с проектобюджет за персонал в размер на 8,9 млн. лв. при 5,4 млн. лв. през 2022 г. Това е ръст от 65%. В министерството миналата година имаше решение за определяне на нови стартови заплати, което е довело до ръст на всички по веригата.

Други предложения:

* ОТ ДПС настояват минималният осигурителен праг за земеделците да остане на сегашните нива от 710 лв. и да не се увеличава до 780 лв. Искат и още 170 млн. лв. за компенсации на земеделските производители заради поскъпнали торове, фуражи и т.н. От ГЕРБ пък настояват за 20 млн. лв. за компенсации на пострадали от природни бедствия земеделци.

* ДПС са поискали 1.45 млн. лв и за изграждане на столова и ремонт на българската гимназия в Молдова, ГЕРБ - за строеж на спортна площадка в същото училище.

* С около 5 млн. лв. да се увеличат разходите по линия на вероизповеданията. * Допълнителни 1.5 млн. лв. за изграждането на многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай