Бум! Ето го новият шампион по строителство у нас

Изкачи се на първо място в класацията

Бум! Ето го новият шампион по строителство у нас | StandartNews.com

Има нов водач в класацията по строителство у нас.

София се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са въведени в експлоатация 149 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт, пише Труд бг.

София отново е начело в класацията след като преди това област Пловдив беше на първо място по нови големи жилища.

На второ място е област Пловдив със 107 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация за едно тримесечие. Топ три се допълва от област Варна с 69 нови големи жилища. На следващите две места с равен резултат са София-област и област Благоевград, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са по 51.

Най-голям е делът на новопостроените къщи (78,3%), следвани от жилищните кооперации (14,1%).

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са от десет нагоре.

Това са Бургас (36 големи жилища), Стара Загора (32), Перник (22), Хасково (17), Габрово (15), Пазарджик (14) и Кърджали (11). Общо за страната завършените големи жилища са рекордните 630 броя.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 1823 апартаменти и къщи. На второ място остава област Варна, където са завършени 1390 жилища. Област Пловдив е на трето място с 636 жилища.

Челната петица се допълва от областите Бургас и София-област съответно с 564 и 317 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието.

След това в класацията са Стара Загора (278), Благоевград (196), Пазарджик (179), Хасково (155) и Кърджали (109). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дедо Делчо
преди 2 седмици

Пак няма съответствие заглавието с текста към него

Откажи