"Булгартрансгаз" съди БНБ и КТБ за 29 млн.

"Булгартрансгаз" съди БНБ и КТБ за 29 млн. | StandartNews.com

Компанията иска да си получи парите, блокирани във фалиралата банка

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" е завел в Софийския градски съд (СГС), в Софийския административен съд (САС) и пред БНБ шест иска за задържани негови пари в обявената във фалит Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи за Mediapool изпълнителният директор на компанията Георги Гегов.

Исковете са за три превода от и към сметките на "Булгартрансгаз" в КТБ в периода на поставянето й под особения надзор на БНБ на 20 юни 2014 г. и са срещу банковия надзор, за това, че не са си свършили работата по контрола над банката, и срещу самата КТБ за това, че е извършила неправомерни операции с пари на дружеството. В момента компанията има блокирани в КТБ 55,133 млн. лв., до част от които иска до получи достъп. От "Булгартрансгаз" искат 29 млн. лв. от общата маса на несъстоятелност на КТБ да се възстановят на дружеството. В жалбите става дума за два казуса. Първият е за наредени на 19 юни 2014 г. от "Булгартрансгаз" на КТБ валутни преводи към контрагенти на дружеството за 5,53 млн. евро (над 10,8 млн. лв.) и за 500 хил. долара (900 хил. лв.). Това е станало ден преди решението на БНБ да постави КТБ под специален надзор. Платежното нареждане на "Булгартрансгаз" е осчетоводено, но не е извършено. Банката е анулирала преводите и сумите са възстановени по сметките на дружеството същия ден. След затваряне на КТБ на следващия ден парите остават блокирани.

Вторият казус е за преведени два дни след затварянето на банката над 9,425 млн. долара (16,966 млн. лв.) от "Газпром Експорт" (вероятно транзитни такси за пренос на газ през българска територия - б.а.). Сумата е прибрана от КТБ, въпреки че не е трябвало да извършва транзакции в този момент, посочват в жалбата си от "Булгартрансгаз". Така в КТБ остават неоснователно блокирани общо 28,681 млн. лв., посочват от "Булгартрансгаз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай