""Булгартрансгаз" пак тества икономиката на "Турски поток"

Утре започва вторият етап на теста за тръбата с руски газ от турската до сръбската граница

""Булгартрансгаз" пак тества икономиката на "Турски поток" | StandartNews.com

"Булгартрансгаз" ще обяви нов тест за икономическия интерес към капацитета на "Турски поток" през България. Първият тест за новия транзитен газопровод от турската до сръбската граница се провали. Подадените заявки от кандидатите не покриха условието на "Булгартрансгаз" за привличане на 2.67 млрд. лв. приходи от транзитни такси за 15 години. Поради това компанията ще намали размера на таксите и ще удължи срока.
Това стана ясно от резултатите от процедурата за разширение на газопреносната система. По време на първия тест оферти са подали само три кандидата. След анализирането ми става ясно, че "условието за успешен икономически тест не е изпълнено", пишат от "Булгартрансгаз.
Вторият етап от икономическия тест ще се проведе в периода 22-24 януари, а резултатите от него ще бъдат оповестени на 25 януари. Именно при него размерът на транзитните такси трябва да бъде намален със около 7 лв./МВтч, а цената за резервиране на капацитет - с над 21 лв./МВтч. Целта е проектът да се превърне в по-атрактивен за повече търговци на природен газ. Така годишните приходи на "Булгартрансгаз" ще бъдат под 300 млн. лв. годишно, а изплащането на бъдещите кредити за изграждането на тръбата ще се увеличат от 15 на 20 и повече години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай