Брокер разкри! Ето я новата златна кокошка на София

Къде е най-атрактивното място за търговията

Брокер разкри! Ето я новата златна кокошка на София | StandartNews.com

Експерти разкриха доста интересни промени в търгвията с имоти в столицата.

Годината в сектора на търговията с недвижими имоти завършва относително успешно и спокойно. Очакваме тази тенденция да се запази и през 2024 г. Това каза брокерът на недвижими имоти Иван Горанов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Банковата система в България е стабилна, а лихвените нива са най-ниските в рамките на Европейския съюз, отбеляза той. Поради тази причина не се очакват сътресения на пазара на недвижими имоти през новата година. "Напротив, очакваме пазарът да бъде стабилен и сигурен пристан за инвестиции. Очаквам запазване на лихвените проценти при ипотечните кредити и те да останат на много атрактивни нива – под 3%. Има всички основания и показатели тази тенденция да се запази и през 2024 г., което ще направи пазара на имоти атрактивен като място за инвестиране“, обясни Горанов.  

2022 г. той определи като "година на купувача“, а 2023 г. – като "година на продавача“.  

Все още продължава интересът към покупки на зелено. Хората вече по-внимателно подбират обектите и компаниите, от които купуват, и са спокойни. Банките също активно помагат за това, тъй като предлагат финансиране още на първоначален етап от строителството – още на Акт 14.  

Очакванията на експерта по недвижими имоти са след приемането на еврото в страната да се повиши и интересът към инвестиции в недвижими имоти. "Ако погледнете статистика за всички държави, които са приели еврото, ще видите как автоматично с приемането на валутата в течение на година-две и пазарът на имоти е във възходящ тренд. Не мисля, че в България ще бъде по-различно“, обясни Горанов.  

Пазарът на имоти в столицата е доста по-динамичен в сравнение с пазара в останалата част от страната. В Пловдив също се наблюдава висок процент на сделки през изминалата година, отбеляза той. 

В зависимост от различните райони, в столицата се наблюдава поскъпване на имотите между 15 и 20% спрямо 2022 г. "Като цяло предпочитани остават южните райони заради доброто развитие на инфраструктурата. Най-гореща точка за продажби в момента се оказва районът около бул. "Черни връх“ и "Филип Кутев“. Това е притегателна точка както за покупка на жилища, така и бизнес имоти. Виждаме, че райони с добра инфраструктура стават предпочитани за инвестиция и това фактически потвърждава нашите изводи, които сме правили, че когато дадена локация се обезпечава добре, тя става атрактивна за инвестиции“, обясни Иван Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Mexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
Глухар
преди 4 месеца

Може ли да повториш,че не чувам много добре.Айде мерси !

Откажи