БРИКС създава своя банка за развитие до 2016

БРИКС създава своя банка за развитие до 2016 | StandartNews.com

Москва. Петте големи нововъзникващи национални икономики, известни като БРИКС ще отворят банка за развитие до 2016 г., която трябва да създаде алтернатива на Международния валутен фонд, за да подкрепи икономиките на блока, заяви министърът на финансите на Русия в сряда.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, решиха да създадат банката през 2013 г., след като инвеститори започнаха да изтеглят парите си от развиващите се икономика, наранява техните валути, на фона на очакванията, че САЩ ще намалят програмата си за стимулиране на икономиката. Този ход идва в момент, когато Москва е изправена пред гнева на Запада за анексирането на Крим и е изгонена от Групата на осемте водещи индустриални икономики (Г-8), напомня The Wall Street Journal.

Министърът на финансите на Русия Антон Силюанов каза, че решението за създаването на банката ще бъде взето по време на следващата среща на върха в Бразилия в средата на юли. Предприятието ще се нарича "Нова банка за развитие."

"Банката ще се фокусира върху инфраструктурни проекти в БРИКС, но също така ще бъде отворена и за нови членове от Организацията на обединените нации (ООН)", посочи Силюанов.

Руският министър коментира още, че всяка страна от блока ще спомогне с 2 млрд. долара за създаването на Банката за развитие, като средствата ще бъдат осигурени от националните бюджети през следващите седем години. По думите му максималният размер на банката, или т. нар. уставен капитал, ще бъде 100 млрд. долара.

"Централата на банката ще бъде разположена или в Шанхай, или в Ню Делхи", каза Антон Силуанов. Той отказа да разкрие предпочитанията на Москва, но заяви, че Русия ще се стреми към ръководни длъжности в новата институция. Управителят на кредитора ще бъде избиран на всеки пет години.

БРИКС също така обмислят създаването на фонд, който Антон Силюанов определи като "мини МВФ". За целта Китай ще допринесе с 41 млрд. долара, Южна Африка – с 5 млрд. долара, докато Русия, Бразилия и Индия ще предоставят по 18 млрд. долара от своите валутни резерви.

Фондът ще има за цел да служи и като авариен ковчежник за БРИКС, ако блокът пострада от изтичане на капитали или резки валутни обезценки. "Суапови валутни операции на фонда могат да се използват като предпазна мярка или като помощно средство за справяне с икономическата криза пост фактум", каза още финансовият министър на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай