Бойки Мотлонг: РЮА е входът ви за БРИКС

За южноафриканските компании откриването на бизнес в България е стратегически ход

Бойки Мотлонг: РЮА е входът ви за БРИКС | StandartNews.com

София. На 28 октомври в английската версия на Информационна агенция "Стандарт Нюз" стартираме специална поредица за големите държави инвеститори в страната ни. Ще ви срещнем и с хората, които са отговорни за тези процеси, включително посланици, дипломати, бизнесмени, но също така и обикновени чужденци, които по една или друга причина са решили да направят България свой дом.

Първата такава държава е Република Южна Африка. Помолихме г-н Боики Мотлонг, шарже д'афер на посолството в София, да ни въведе в отношенията на България с последното допълнение в БРИКС - петте най-бързо развиващи се държави в световен мащаб, да ни разкаже какви интереси имат южноафриканците в България и какви перспективи има за развитието на отношенията ни.

Бойки Мотлонг работи в България от 2011 г., когато става политически и икономически съветник в посолството на Република Южна Африка. От приключването на мандата на посланик Шийла Камерър през март т.г. г-н Мотлонг заема и поста шарже д'афер в посолството. Той е завършил културология и международни отношения и дипломатическа практика в Южна Африка и е заемал редица високи длъжности в южноафриканското МВнР. Живо се интересува от изкуство.

- Ваше Превъзходителство, отношенията между България и Република Южна Африка се развиват динамично от техния старт през 1991 г. Бихте ли споделили най-важните им аспекти?

- Отношенията между страните са много добри, бих казал здравословни. Това се потвърждава от значителния брой стратегически посещения. Сегашният президент на Република Южна Африка, Джейкъб Зума, посети България още когато беше вицепрезидент. Тогава се подписаха двустранни споразумения, които станаха нищожни по сила след присъединяването на България към ЕС. Но обаче запазихме намерението си да работим с България в областите, в които сте силни. Имам предвид туризма, данъчното облагане, бизнеса, здравеопазването, някои технологии. За нас тези аспекти на сътрудничеството са важни и значими. Имаме и споразумения, които са в сила, например в спорта. Интересуваме се от ръгби. Българите са силни в този спорт. При посещението си в България външният министър Нкосазана Дламини Зума се срещна с предишния български външен министър, което показва, че винаги е имало взаимно желание да се укрепят двустранните отношения както в политиката, така и в други области. През 2012 г. председателят на парламентарната ни комисия по наука и технология посети България и се срещна със свои колеги в БАН. Налице са много дейности с цел да се даде тласък на сътрудничеството. Увеличен бе съставът на българското посолство в Претория. Мисията на РЮА в София вече е със статут на посолство. България и РЮА се подкрепят и винаги ще се подкрепят на международно ниво в различните международни организации.

- Бившият външен министър Николай Младенов обяви РЮА за стратегически партньор на България в Африка. Какво на практика означава това?

- България стана член на ЕС, а РЮА - на БРИКС, в една и съща година. Това е интересно съвпадение. Така България се превърна във вход за ЕС на РЮА, а РЮА - на вход за България за сътрудничество с БРИКС. Важно е да осъзнаем значимостта на тези съюзи. Големият търговски обем между ЕС и РЮА е в основата на стратегическото ни партньорство. Има двустранен ангажимент между РЮА и ЕС. Вашето членство в ЕС изигра важна роля за мотивацията ни да развиваме двустранните отношения. РЮА се присъедини към стратегически играчи от БРИКС, което е важно за България, тъй като БРИКС е важен икономически блок. Ако се абстрахираме от глобалната финансова криза, ще отчетем, че страните от БРИКС имат добри икономически показатели, а също двустранните им отношения с България са много добри.

- На какво се дължи големият интерес на южноафрикански компании към България през последните години?

- Географското положение на България е стратегическо, но това не е единственият фактор при вземането на решения. Сред другите фактори са разходите на бизнеса, цената на работната ръка, сигурността на бизнеса, защитата на бизнеса, политическата рамка и законовата рамка. Много южноафрикански компании идват тук, което задълбочава отношенията между двете страни. Да основеш бизнес в България е стратегически ход, защото е по-евтино и лесно да се навлезе на пазара и да се прави бизнес с другите страни от Европа и Азия. България е много близо до Азия и Близкия изток и е част от Европа. Двустранните ни отношения с България помагат за улесняване на търговията. Позволяват ни да внасяме говежди и други кожи, така че инвестицията е много добра. Освен това бизнесът в България създава работни места както тук, така и в ЮАР. Българското правителство се стреми да приеме редица законопроекти, които са много атрактивни за инвеститорите. България гарантира краткосрочна и дългосрочна сигурност на инвестициите.

- Въпреки протестите и политическата нестабилност?

- Не бих нарекъл ситуацията нестабилност. Хората имат демократично право да протестират. Това се случва навсякъде. По-притеснително би било, ако хората бяха недоволни, но не протестираха. Колективният протест е продуктивен начин да изразим недоволството си. Правителството се стреми да реши казусите, които са в основата на протестите.

- Успешна ли е инвестицията за завода за изработка на луксозни интериорни елементи от кожа, предназначени за автомобилната индустрия, в с. Мусачево близо до София. Има ли изгледи да се разшири производството в близко бъдеще?

- Успешна е. Броят служители се е утроил, откакто заводът е открит. Центърът на компанията е базиран в Азия. Основният й пазар беше Европа, по специално Германия, БМВ. Сега са по-близо до Германия - на 1-2 часа път със самолет, така че обслужването на клиентите стана по-бързо. Пазарът им нарасна. В тазгодишния и миналогодишния списък на стоте най-добри компании в България присъстват южноафрикански компании, които според мен са пуснали дълбоки корени тук. Мисля, че работят много добре в България.

- България и РЮА са известни с вината си. Има ли перспектива за сътрудничество в тази област?

- Бих казал, че тук има повече южноафрикански вина, отколкото български вина в РЮА. Вината са много популярни. В РЮА поддържаме добро качество на вино. Можем да си сътрудничим в производството на вино и да обменяме знания и умения.

- Какви условия за бизнес очакват да намерят южноафриканските предприемачи в България?

- Най-важни са политическите условия. Бизнесмените търсят стабилност. Не искат да имат проблеми с данъците, работната ръка и съвременната фискална инфраструктура като цяло. Хората, които идват в България, за да правят бизнес, питат за валутния борд и искат да се уверят, че левът е прикрепен към еврото. Това дава спокойствие на потенциалните предприемачи. Друг въпрос е инфраструктурата, но българското правителство полага грижи за пътищата. Пример за това е наскоро ремонтираната, ключова магистрала "Хемус". Пътищата са много важни за стартиращия бизнес. РЮА не може да просперира, ако е заобиколена от бедност, казва Нелсън Мандела. Трябва да помагаме на съседите си, затова работим по редица инфраструктурни проекти в рамките на Африканския съюз.

- Предимство на България е работната ръка, която е сред най-евтините в Европа. Имате ли информация за нови компании, които се интересуват от България?

- Да, в туризма. Знам за две компании, които искат да ремонтират крайбрежната зона във Варна. Мисля, че искат да привлекат повече туристи, въпреки че Черноморието и така привлича посетители. Тези компании се интересуват и от голф, но предимно от крайбрежната зона във Варна. Искат да променят целия облик на Черноморието. Идеята е да има работа целогодишно, не само през летния сезон. България трябва да привлича туристи целогодишно както Кейптаун.

- Как се развива търговският обмен? Разстоянието проблем ли е? Известно е, че голяма част от търговския обмен се реализира през трети страни като Италия и Португалия.

- Разстоянието влияе на цената на стоките и на туризма, но понякога то не е пречка, дори е предимство. Зависи какво има дадена страна.

- Повече българи посещават РЮА, отколкото обратното. Мислите ли, че ски туризмът може да промени тази ситуация?

- Много българи посещават РЮА. По-рано и много южноафриканци идваха тук. Прекъсването на директните полети до РЮА повлия на туризма. Сега много малко южноафриканци идват тук. Някои южноафриканци искат да дойдат тук на ски, защото РЮА не е ски държава.

- Какво ви е мнението за "Чудесата на България", кампания на нашия вестник? Тя цели да популяризира българските археологични открития в XXI век.

- България е много напреднала в спорта, фитнеса, инфраструктурата и кулинарията. Като южноафриканец намирам кулинарията, спортните дейности и природата за много привлекателни. Много е красиво тук!

- Сред изпълнителите в тазгодишния Международен джаз фестивал в Банско имаше и южноафриканци. Какъв е културният обмен?

- Не бих казал, че е голям, но изпращаме покани на български културни организации да участват в събития в РЮА при всяка възможност.

- Бихте ли искали да добавите нещо за заключение на нашия разговор?

- Да. Искам да подчертая, че РЮА е бързо развиваща се растяща икономика. Постигнали сме голям напредък и в инфраструктурата, и в развлекателните дейности. Неотдавна РЮА бе домакин на важна конференция за климатичните промени, както и на световното първенство по футбол през 2010 г. Страната ни е в подем, макар и бавен. Южноафриканците сме гостоприемни и добри хора и сме решени да направим всичко необходимо, така че страната ни да стане едно добро място за живеене.

(Пълния текст на интервюто вижте в Агенция "Стандарт" в секцията ни на английски език)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай