Борисов: "Уестингхаус" са добре дошли у нас

Борисов: "Уестингхаус" са добре дошли у нас | StandartNews.com

"Уестингхаус" са добре дошли в България като стратегически инвеститори. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след подписването на споразуменията за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ и ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

"Надявам се този проект да се случи при условията, които искаме. Министерството на енергетиката има задачата тихо, скромно, но много твърдо да докара преговорите с "Уестингхаус", обясни той, цитиран от "Фокус".

"Успяхме да договорим да не се удължава периодът на договора и да не се дърпа срокът, в който да започне това разсрочване. В предишните години държавата също не е била коректна като не си е плащала задълженията. Доволен съм, че американските компании разбраха проблема ни и на базата на преговорите имаме това споразумение, което нас ни удовлетворява. Преговаряме и със зелените енергии с ЕРП-тата", коментира още Борисов във връзка с подписаното споразумение.

Целта на кабинета е през юни да бъдат занулени приходите и разходите на НЕК, каза още Борисов. "България е правна държава, ако бяхме тръгнали да разваляме договорите, да гоним инвеститорите, щеше да бъде много тежък репутационен проблем на България. Целият бизнес по света щеше да го оцени като крайно негативна тенденция в България. Доволен съм, че американските компании разбраха този наш проблем и на базата на преговорите имаме това споразумение, което ни удовлетворява и дава възможност за по-нататъшната ни работа в по-спокойна ситуация", добави той.

Водят се преговори тихо и скромно със зелените енергии и с ЕРП-та, каза още премиерът. "Беше безумие това, което се правеше с НЕК. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино и да не задлъжнява с милиарди. Не е нужно да си много умен, за да го констатираш. Това е правено години наред. Искаме да изчистим и НЕК да е на печалба, не на загуба", продължи премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай