Бобева: Опозицията саботира приемането на ЗОП

Бобева: Опозицията саботира приемането на ЗОП | StandartNews.com

София. "Уж всички сме съгласни с необходимостта от промени в ЗОП, а от август миналата година новите текстове отлежават в парламента. Съпротивата на опозицията срещу тях е огромна", заяви Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие на срещата на правителството с бизнеса.

"Поради тази причина не могат да се усетят от бизнеса административните облекчения, предложени в промените в закони и режими. Само от намаления от таксите по вписванията в търговския регистър с 22%, бизнесът спести 4 милиона лева. Наистина тези пари не влязоха в бюджета", призна Бобева.

"Утре на заседанието на Министерски съвет ще бъдат обсъждани още 26 регистрационни режима, повечето от тях за строителния бранш. Програмата за реиндустриализация на икономиката вече се работи от правителството съвместно с академичните среди и бизнеса", каза вицепремиерът.

"Един от основните елементи на тази стратегия е индуцтриализация на инфраструктурата", поясни тя.

"По предложение на министерствата и областните администрации ще бъдат променение и подобрени 760 услуги в близките две-три години. Те са част от програмата за елетронизация на админинстрацията или така нареченото електронно правителство. За това са предвидени 300 млн. лева, а още 300 млн. вече са похарчени за тази цел."

"Смисълът на преструктурирането на Българската банка за развитие е много амбициозна - да се предостави финансов инженеринг, а не просто кредитиране", обясни Бобева забавянето на реконструкцията в държавната банка.

"Готова е и оновационната стратегия на икономиката вече от няколко месеца; тя чака одобрението на евро комисията в Брюксел, след което ще старира работата по закона за преките иновации", допълни Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай