Бобева обеща спешни мерки за туризма по Черноморието

Бобева обеща спешни мерки за туризма по Черноморието | StandartNews.com

Варна. "От първостепенно значение за българския туризъм и Черноморие е и въпросът с неговата реклама и промотиране и в това отношение има нужда от национална политика," изтъкна заместник министър-председателят Бобева след срещата си с членове на браншови организации и дружества по Северното Черноморие и ръководството на курортен комплекс Албена, предаде Дарик.

Тя обеща в най-скоро време да се създаде работна група, която да ползва чуждия опит в концесионирането на плажове. Ще се обсъди и искането на браншовиците концесионирането да започва от ноември и да приключва до края на март. Ще бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на визовия режим на туристите от Русия, Украйна, Беларус и Молдова, а наредбите за издаването им предварително ще се съгласуват с браншовите организации, обеща още Бобева.

Контролът по концесиониране на плажовете, издаването на визи за чужди туристи и свързаните с това наредби, липсата на спасители по Черноморието и недостатъчната им подготовка са сред основните проблеми в туристическия бранш, за които са споделили пред вицепремиера Даниела Бобева представители на туристическия бизнес.

Тя подчерта, че туристическият бизнес по Северното Черноморие настоява за отделяне на летище Балчик от летище София и има нагласа за сформиране на консорциум от местни фирми, който да участва в концесията му. Подобна стъпка би дала тласък на туристопотока в Североизточна България, според местните браншовици.

Местните туристически предприемачи заявили готовност да участват в състезанието за концесия на летището в Балчик.

Според много от хотелиерите това е начин да се даде тласък на туристопотока към този регион. Настроенията са да се поиска отделяне на летище "Балчик" от летище "София", посочи още вицепремиерът и допълни, че концесиите на летищата са в етап "предконцесионни анализи".

"България предлага с 30% по-ниски цени на туристическите услуги от конкурентите, но транспортът ни е със 70 на сто по-скъп", защити идеята за нискотарифни полети председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Той настоява страната ни да атакува Брюксел с искане като антикризисна мярка за многократни визи за Русия, Украйна и Турция. По негови данни турците имат много голям интерес към зимния туризъм в България, а руснаци и украинци ще могат да идват по няколко пъти годишно с многократни визи.

"Темата с визите е обсъждана в Министерски съвет, за съжаление има сериозен проблем с издаването им в Москва и това ще се реши в най-скоро време", каза министър Бобева. Тя останала изненадана и от отстраняването на лицензирани украински туроператори и подмяната им с фирми с българско участие.

След Каварна, Албена и Кранево, вицепремиерът продължава обиколката си и по Южното Черноморие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай