Бобева: Хората няма да загубят нито лев

Бобева: Хората няма да загубят нито лев | StandartNews.com

София. "Няма да допуснем гражданите да загубят и лев. БНБ прави онова, което трябва да се прави в тази ситуация", това каза вицепремиерът Даниела Бобева пред Дарик радио в коментар на решението за поставяне на КТБ под специален надзор.

"На хората трябва да им се обясни, че банковата система е стабилна. Колкото повече всички запазят спокойствие, толкова по-леко ще се премине през този етап", каза още тя.

По думите й държавни фирми държат в КТБ в момента около 130 млн. лв., които остават блокирани до възстановяването пълната дейност на банката. Бобева посочи, че правителството е заварило 700 млн. лв. държавни пари в тази институция, но след като са изпълнени изискванията за разпределянето им в различни банки, те са намалели. Служебното правителство прие правила, според които държавните дружества не трябва да държат повече от 25% от парите си на едно място.

Бобева добави, че след кризата от 1997 г. централната банка е била цялостно преустроена, в резултат на което търговските банките, работещи в България, са били силно и добре контролирани за всяко свое действие. "Така че БНБ успя да предпази банковата система от кризата", допълни Бобева.

"И най-важното - когато цялата европейска банкова система беше в нестабилно състояние при последната финансова криза, субсидиарите на силно засегнати европейски банки у нас успяха да се справят добре", каза още Бобева, имайки предвид поделенията на големи европейски банки у нас.

Тя обобщи, че БНБ има добър надзор над банковата система и успява да се справя в кризисни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай