Събота,

Бобева: Бизнесът ще ни извади от кризата

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
A
A
A

Кризата катализира емоционалния потенциал на българите. „Вносът и износът ще се намалят, ще имаме повече българска икономика. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата“, категорична бе икономистката проф. Даниела Бобева в интервю за БНР.

„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат ефект върху икономиката като цяло. Не означава, че не трябва да се правят, напротив, добре е, че се обсъждат с работодатели и със синдикати... Но ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката. Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, които работят“, коментира Бобева.

„ЕЦБ тръгна да спасява само страните от еврозоната“, подчерта проф. Бобева и добави, че мерките у нас трябва да бъдат с облекчени процедури и навременни. Важна е и прозрачността, която ще гарантира ефективността: „БНБ излезе доста рано и навреме с добър пакет от мерки... Има голяма роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям капацитет, за да реагират на ситуацията“.

По думите ѝ икономиките не умират, важно е как в такива ситуации ще реагират стопанските субекти.

„Имаме опит с кризите... Последната беше през 2009 година, когато растежът ни намаля с 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е възможен спад до 5-6%, но външните шокове ще изиграят голяма роля“.

За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но „при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит“. 

„Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички