БНБ търси фирма за оценка активите на банките

БНБ търси фирма за оценка активите на банките | StandartNews.com

В обществената поръчка може да участват български и чужди компании

БНБ обяви обществена поръчка за избор на компания, която да извърши преглед на качеството на активите на българските банки. Това бе едно от първите неща, които обеща управителят на БНБ Димитър Радев при представянето си пред парламента. Цялото название на поръчката е "Управление на проекти, организиране на дейности и финансови консултантски услуги", а техническото задание уточнява, че става въпрос за организация и координация на преглед на активите на банковата система. Цялата документация е публикувана на сайта на БНБ.

Поръчката ще бъде обявена на страниците на Официален вестник на ЕС (държавният вестник на общността). Стойността й е 1,7 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение 12 месеца. Поръчката не е свързана с проект или програма, финансирана от ЕС. Като основен критерий за класиране на участниците е обявена не цената, а икономически най-изгодната оферта. Цялата разработка трябва да е представена само на български език. Крайният срок за получаване на предложенията е 23 септември 2015 г. до 15,45 часа, а пликовете ще бъдат отворени на следващия ден в 10 часа. Освен участниците в търга ще могат да присъстват и представители на средствата за масово осведомяване.

Право да подават оферти имат всички български и чуждестранни физически лица, както и техни обединения. Офшорките обаче са изключени от участие. Кандидатите трябва да докажат финансов ресурс в размер на 600 хил. лв. Това става с удостоверение от банка, заверен от независим одитор финансов отчет за 2014 г. или чрез представяне на друг съответстващ документ, който БНБ приеме. А най-важното условие е компаниите участници в търга да имат международен опит в оценка качеството на активи на банки в ЕС - да имат извършени поне два еднакви или сходни по условия одита в последните три години. Членовете на екипа също трябва да са внимателно подбрани.

И за тях важи изискването да имат участие в екипи с еднакви или сходни задания с предмета на обществената поръчка. Има се предвид участие в ревизии на национални централни банки, надзорни органи, правителства, министерства на финансите или значими банки, пряко контролирани от ЕЦБ. Проектът трябва да има поне двама ръководители и толкова членове, които да гарантират неговото изпълнение. Окончателните резултати от прегледа на активите и стрес-тестовете трябва да бъдат публикувани не по-късно от 31 август 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай