Блокадата удари наши фабрики

Блокадата удари наши фабрики | StandartNews.com

Хасковски превозвач отчете 100 бона загуби, друга фирма спря автобусите за туристи

Шивашки и обувни фирми пуснаха работници в принудителен отпуск

Продължилата повече от месец блокада на граничните ни пунктове с Гърция води до стотици хиляди лева загуби за всяка родна фирма, която търгува с южната ни съседка. Фермерите в страната на Алексис Ципрас обявиха, че вече ще пускат всички тирове и коли, но родните превозвачи не им вярват.

Блокадата на гръцките фермери на общата ни граница удари по бизнеса на родни фабрики. Стотици работници са в принудителен отпуск, други пък ще вземат доста по-малко пари. Най-засегнати от продължаващата повече от месец барикада на браздата са фабрики за дрехи, обувки, маслини, дърводобив в Южна България, които имат пряк или косвен бизнес с Гърция.

Още в първите дни на блокадите на границата поне шест италиански фирми за производство на обувки в Кюстендил спряха работа. Собствениците им обясниха, че камионите, които доставят кожи от Италия и тези, които изкарват готовата продукция, минават през Гърция. Това пречело на извършването на нормален работен процес и затова били принудени да пуснат работниците си в отпуск.

Продължаващата блокада на границата с Гърция доведе до паника сред представителите на шивашкия бизнес. Не е тайна, че повечето шивашки фирми в Югозападна България работят на ишлеме. Материалите се внасят от Гърция, те произвеждат различни стоки, които отново пътуват към южната ни съседка, а оттам - към Западна Европа. Повече от 40 дни много от тях не получаваха редовно нови материали, тъй като тировете са заклещени преди ГКПП - Кулата - Промахон. Доста шивални затвориха временно врати, тъй като реално нямаха работа. А и няма яснота докога ще е така. Този проблем имат и няколко гръцки цеха за обработка на маслини, които също получават суровината си от Гърция. "Доста проблеми ни създават нашите сънародници с блокирането на границата. Не получаваме маслини, не работим. Ту има работа, ту няма. Няма работа, няма пари и за мен, и за работниците, защото те са на норма. Нито камионите вървяха нормално, нито можехме да изпълним поръчките. Не е нормално гръцки фермери да упражняват някаква своя диктатура", каза Янис Козас, който от години е собственик на два цеха за обработка на маслини в Благоевград и Якоруда. "Не това е начинът гръцките фермери да решат проблемите си. Заради тях 230 работници в двата ми цеха ще получат по-ниски заплати", признава гръцкият бизнесмен. И отсича: "Демокрация е да протестираш свободно, но не е демокрация да затваряш границата и да спираш свободното преминаване на хора и стоки през граничната бразда".

Превозвач от Хасково пък изплака, че траещите вече месец гръцки блокади са му нанесли загуби от над 100 000 лева до момента. Себахтин Исмаил, който е бивш общински съветник и собственик на една от най-крупните местни транспортни фирми "Арда Тур" обясни, че шофьорите му по принцип правят по 5 курса дневно до различни дестинации в южната ни съсека. По време на гръцкия запор обаче е имало случаи въобще да не извадят автобусите от гаража. До крайната мярка се стигнало, след като на няколко пъти рискът е поет за пътуване, но стигайки до гръцката граница, то се превръщало в кошмар и за наемниците му, и за клиентите на фирмата. Някои от шофьорите му, които минавали оттатък границата, после проклинали, защото оставали залостени в Атина, някои от тях дори и за седмица. А пътниците, виждайки ситуацията, отказвали резервацията си. Отделно заради блокадите на фермерите във вътрешността на Гърция пътуването до Атина се удължавало до 8 - 10 часа. Отливът на пътници към Гърция за това време е стигнал 60%, сочат грубите сметки на превозвача, който се чуди кой би трябвало да покрие разходите му.

В принудителен отпуск са пуснати и 25 шофьори от автобусна фирма в Дупница. Дружеството изпълнявало три редовни ежедневни линии до Солун и Атина, но заради фермерските блокади рейсовете не могат да се движат. Имаше случаи, когато пътуващи слизат и минават пеша, организирайки се по собствен начин да продължат към Гърция, а 5-6 автобуса на дружеството бяха блокирани в южната ни съседка, без да могат да се приберат през никой от граничните пунктове, оплака се собственикът на фирмата Ивайло Константинов. От фирмата преценили, че водачите не са виновни с нищо да търпят лишенията и притесненията заради блокадите и ги пуснали в отпуск.

Не работят и шофьорите на ТИР-ове, които превозват дърва за износ за Гърция от Кюстендилско. Загубите заради гръцката блокада, които търпят около 70 фирми, добиващи и търгуващи с дървесина в Югозапада са огромни, обяви председателят на сдружението на тези фирми инж. Андрей Миленков. Българска фирма от Източните Родопи, която изнася дървесина за Гърция също търпи загуби. Всичко това се е отразило на ритмичността на доставките, казват от фирмата. Оттам обясниха, че все още не са правили конкретни разчети, защото се надяват, че ще има изход от кризата.

Врачани купуват "златна" краставица

Цената на българската краставица на пазара във Враца гони рекордните 5 лв. за килограм, установи проверка на "Стандарт". Според хора от бранша повишението се дължи на кризата с вноса на зеленчуци от Гърция. Високата цена не спира по никакъв начин купувачите и търсене има, разказват търговци. Гръцката краставица върви по 2.40 лв. за килограм, а родната - 4.60 лв. Хората предпочитат родния зеленчук заради по-доброто качество.

Зелената салата е най-купувана в момента по пазарите. Цената й във Враца е 0.80 лв. Толкова вървят и репичките. Зеленият лук пък се търгува за около 0.70 лв. Доматът на кооперативния пазар във Враца драстично свалил цената си. Преди килограмът от Гърция се предлагал на 3.00 лв., а от няколко дни цената му е паднала до 2.50 лв. Розовият домат от България пък върви на 3.50 лв. Търговците на арпаджик пък отбелязват, че полският и българският, които се предлагат на пазара във Враца, са на една и съща цена - 3.50 лв. за килограм. Хората обаче предпочитат родния продукт и вносът от Полша остава встрани.

Магазините ни с оборот на кота 0

Малцина гърци минават границата за шопинг у нас заради блокадите. Търговци от Сандански и Кърджали отчитат, че заради липсата на съседи отчитат тотален срив на оборота. "Блокадата на границата продължава над 40 дни, трупаме загуби. Някои са готови да зарежат бизнеса си", твърди санданчанинът Стоян Кадийски, който има магазин за дрехи на главната улица "Македония" в Сандански. Той разкрива, че разходите на обекта си вървят - харчи се доста ток през зимата, плаща се заплата на продавачки, данъците си вървят.

Блокадите на гръцките фермери намалиха наплива на гърци, които пазаруват в Кърджалийско. Супермаркет "Криста" в Кирково е най-големият магазин, като половината от клиентите му са гърци. Но през последните дни съседите не идват. Ефектът от гръцката блокада се усеща и в Кърджали. "Преди месец, особено в събота и неделя, в града имаше много коли с гръцка регистрация пред големите хипермаркети. В момента почти не се виждат. "Съседите купуват най-вече месо, мед, орехи", обясни възрастна търговка на пазара в Кърджали.

Полски зарзават заля сергиите

Заради кризата на гръцката граница на тържищата се предлагат основно турски и полски зеленчуци, казаха търговци от Добрич пред "Стандарт". На кооперативния пазар се предлагат по-малко домати и краставици. Набляга се на зелена салата, пресен чесън и лук, защото клиентите и бездруго купували домати и краставици в големите вериги. Проверка в хипермаркетите в Добрич показа, че зареждането на зеленчуци е от Турция, Испания и Полша. В Бургас няма поскъпване на плодовете и зеленчуците. Стоката се внася от цяла Европа и спирането на гръцкия внос, засега не оказва влияние. "Имаме плодове и зеленчуци от Испания, Холандия, откъде ли не. Разнообразието по борсите е голямо, а кой знае каква разлика в цените на едро няма", казваха търговци. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата оранжерийните домати са поскъпнали с 11,4 на сто и се търгуват по 2,25 лева за килограм. Доматите от внос поевтиняват с 4 процента и се продават по 1,68 лева за килограм. Цената на краставиците от внос пада със 7,5 на сто процента до 2,58 лева за килограм. Оранжерийните се продават по 3,30 лв. за килограм на едро. Зелето се търгува по 0,76 лева за килограм, а картофите поевтиняват с пет стотинки и се продават по 0,55 лева за килограм на едро.

Фермерите спират протеста

Не им вярваме, готови сме за контраакция, заявиха родни превозвачи

Фермерският протест да бъде прекратен. Това решение взеха стачните комитети в Гърция на национално ниво днес. В късния следобед тракторите, които бяха запушили ГКПП Кулата-Промахон, започнаха да се оттеглят. В същото време обаче нашите шофьори и превозвачи заявиха, че не вярват на обещанията и са в готовност да организират поредната контраблокада. "Гръцките фермери използват напрежението по българо-гръцката граница, за да изнудват държавата си, а тя от своя страна да направи същото с ЕС", каза Вангел Цилев, превозвач и част от стачния комитет на българските шофьори, които организираха контраблокада по българо-гръцката граница. Той допълни, че загуби за десетки милиони търпят не само превозвачите, но и много други отрасли. Според него за съжаление те едва ли могат да бъдат изчислени съвсем точно, защото има камиони, на които се е наложило да изхвърлят цялата си продукция на стойност около 20-25 хил. евро.

Български земеделци изразиха готовност да подкрепят превозвачите. Шефът на Сдружение "Югозапад 2013" Георги Кафтанов заяви, че застават твърдо зад позицията на българските шофьори и ги подкрепят на 100%. Готови са да бъдат на границата заедно с родните шофьори, да я блокират и да не позволят влизането на гръцки плодове и зеленчуци в България.

Искат бързо коридор №8

Алтернатива на блокадите на българо-гръцката граница може да бъде по-скоростното изграждане на Коридор №8, заяви в Кюстендил депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин. По думите му това може да бъде едно трайно решение на затварянето на ГКПП-тата от страна на фермерите от южната ни съседка всяка година. Според Калфин час по-скоро трябва да се намери вариант за организиране на среща между представители на всички заинтересувани страни, с цел по-ранното възобновяване на строителството на международното трасе. Транспортен коридор 8 е стратегически и ще свързва всички пътища, железопътни линии, пристанища и летища от Черно море до Адриатическо. Той минава през Кюстендил към Македония, Албания и Италия. Преди време транспортният министър Ивайло Московски обясни, че няколко пъти от гръцка страна са правени опити да се попречи на изграждането му.

Търгуваме с храни, които не се развалят

Атонина Белопитова, изпълнителен директор на "Софийска стокова борса" АД

Блокадата на гръцката граница не се е отразила по никакъв начин на търговията на "Софийска стокова борса" АД, защото търгуваме с неразвалящи се, стандартизирани стоки като хлебна пшеница, ечемик, овес и фуражи, а от хранителните стоки - ориз, брашно. Това са стоки по-скоро суровини, отколкото краен продукт. Затова кризата по границата с Гърция не се отрази на цените на стоките, с които търгуваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай