Четвъртък,

Български земеделци продават 70% от реколтата си от патладжан в Kaufland

От: Стандарт -
2803
Български земеделци продават 70% от реколтата си от патладжан в Kaufland
A
A
A

Георги Тошев създава компанията си за производство на зеленчуци „Еко Бул Плантс“ през 2012 г. Въпреки че завършва висшето си образование по Международни финанси и търговия и Бизнес администрация във Великобритания, той избира България за развитие на кариерата си. Споделя, че неговият офис е „под слънцето“ и не може да си представи да работи в традиционен такъв в корпоративна среда. Признава обаче, че и това си има цена – работният му ден през топлите месеци започва в 5 и приключва в 9 ч. вечерта.

Удовлетворението от произведената качествена и свежа продукция компенсира дългите часове на полето. „Когато обичаш това, което правиш, успехът няма как да не те последва“, отбелязва с усмивка Георги. И успешното развитие на компанията му доказва това. „Първата година започнахме с 5 декара обработваеми площи, втората - станаха 25 и в момента гледаме около 350 декара. Само патладжаните тази година са на 50 декара“, уточнява Георги.

Първата зеленчукова култура, с която се захваща, са именно патладжаните. След това започва да отглежда люти чушки, разширява портфолиото си с капия и бяла чушка, включва карфиол и зеле, както и тикви и тиквички. И така всяка година продължава да увеличава разнообразието от зеленчуците, които отглежда.

„Партньорството ми с Kaufland започна още със създаването на „Еко Бул Плантс“. Сигурността за изкупуването на продукцията, която ти дава такъв голям партньор, е изключително важна за развитието на компанията. В момента реализирам между 70 и 80% от продукцията на патладжани във веригата на Kaufland, което възлиза на около 250-300 тона. Това всъщност е цялото количество „първо качество“ патладжани, които произвеждаме и които отговарят на високите стандарти на Kaufland. За останала продукция имаме договори с консервни фабрики“, споделя Георги Тошев.

Земеделските площи, които обработва компанията на Тошев, са разположени край село Стряма, в непосредствена близост до Логистичния център на Kaufland, който е най-големият подобен център в страната ни. За Kaufland България предлагането на качествени и свежи български плодове и зеленчуци е приоритет и затова всяка година компанията се стреми към разширяване на асортимента и партньорствата си с български производители. Контролът върху качеството на продукцията е четиристепенен и се реализира по цялата верига на производство на плодовете и зеленчуците - от избора и засаждането на най-добрите сортове семена съвместно с производителите, до отглеждането и съхранението на продукцията.

Предприемчивият земеделски производител Георги Тошев обяснява, че отглеждането на всяка една зеленчукова култура е много специфично и изисква много грижи и ръчен труд. Засяването на патладжаните започва още в средата на февруари, във втората половина на април растенията се разсаждат на полето и първите плодове започват да се берат около 20 юни. Продукцията продължава до края на септември или началото на октомври в зависимост от падането на първите слани.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички