Български земеделци продават 70% от реколтата си от патладжан в Kaufland

„Когато обичаш това, което правиш, успехът няма как да не те последва=“

Български земеделци продават 70% от реколтата си от патладжан в Kaufland | StandartNews.com

Георги Тошев създава компанията си за производство на зеленчуци „Еко Бул Плантс“ през 2012 г. Въпреки че завършва висшето си образование по Международни финанси и търговия и Бизнес администрация във Великобритания, той избира България за развитие на кариерата си. Споделя, че неговият офис е „под слънцето“ и не може да си представи да работи в традиционен такъв в корпоративна среда. Признава обаче, че и това си има цена – работният му ден през топлите месеци започва в 5 и приключва в 9 ч. вечерта.

Удовлетворението от произведената качествена и свежа продукция компенсира дългите часове на полето. „Когато обичаш това, което правиш, успехът няма как да не те последва“, отбелязва с усмивка Георги. И успешното развитие на компанията му доказва това. „Първата година започнахме с 5 декара обработваеми площи, втората - станаха 25 и в момента гледаме около 350 декара. Само патладжаните тази година са на 50 декара“, уточнява Георги.

Първата зеленчукова култура, с която се захваща, са именно патладжаните. След това започва да отглежда люти чушки, разширява портфолиото си с капия и бяла чушка, включва карфиол и зеле, както и тикви и тиквички. И така всяка година продължава да увеличава разнообразието от зеленчуците, които отглежда.

„Партньорството ми с Kaufland започна още със създаването на „Еко Бул Плантс“. Сигурността за изкупуването на продукцията, която ти дава такъв голям партньор, е изключително важна за развитието на компанията. В момента реализирам между 70 и 80% от продукцията на патладжани във веригата на Kaufland, което възлиза на около 250-300 тона. Това всъщност е цялото количество „първо качество“ патладжани, които произвеждаме и които отговарят на високите стандарти на Kaufland. За останала продукция имаме договори с консервни фабрики“, споделя Георги Тошев.

Земеделските площи, които обработва компанията на Тошев, са разположени край село Стряма, в непосредствена близост до Логистичния център на Kaufland, който е най-големият подобен център в страната ни. За Kaufland България предлагането на качествени и свежи български плодове и зеленчуци е приоритет и затова всяка година компанията се стреми към разширяване на асортимента и партньорствата си с български производители. Контролът върху качеството на продукцията е четиристепенен и се реализира по цялата верига на производство на плодовете и зеленчуците - от избора и засаждането на най-добрите сортове семена съвместно с производителите, до отглеждането и съхранението на продукцията.

Предприемчивият земеделски производител Георги Тошев обяснява, че отглеждането на всяка една зеленчукова култура е много специфично и изисква много грижи и ръчен труд. Засяването на патладжаните започва още в средата на февруари, във втората половина на април растенията се разсаждат на полето и първите плодове започват да се берат около 20 юни. Продукцията продължава до края на септември или началото на октомври в зависимост от падането на първите слани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай