Български емигрант прави завод по натовски стандарт в Бургас

Новият завод за бронирани автомобили ще бъде построен в Индустриална зона – Бургас

Български емигрант прави завод по натовски стандарт в Бургас | StandartNews.com

Подготовка за изграждане на завод в Бургас започва водещият производител на бронирани автомобили в световен мащаб - International Armored Group (IAG).

Това е следващата стъпка в стратегията на компанията да инвестира пряко във военната промишленост в България, след като през 2021 година избра местен полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО. Основател и собственик на IAG е българският емигрант д-р Антон Стефов.

Новият завод за бронирани автомобили ще бъде построен в Индустриална зона – Бургас, като IAG BG вече подписа предварителен договор за придобиване на терена за инвестицията с площ от 150 000 кв. м. Изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на годината. Основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 г. Първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 000 000 лева. Компанията е подала документи и за сертификат „Инвеститор клас А“.

„Щастлив съм, че имам възможност да разширя присъствието на IAG в България и да подпомогна страната с инвестиция в индустрия с нарастваща важност в глобален мащаб. Ще увеличим заетостта в бургаския регион в период на сериозни икономически предизвикателства пред България. Радвам се, че българската държава насърчава трайното установяване на големи инвеститори като нас тук, в моята родина, и се ангажирам да увеличавам приноса на IAG към развитието на България в бъдеще“, коментира д-р Стефов.

От своя страна министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подчерта важността на инвестициите в иновативни производства и позиционирането в България на експортно ориентирани компании.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза: „Радвам се, че такава утвърдена компания, която оперира на световните пазари, избра именно Бургас за това иновативно производство. Благодаря на д-р Антон Стефов за желанието му да инвестира в родината. Доволен съм от уверенията му, че това производство ще предизвика интерес към Бургас и от страна на други фирми, които предлагат детайли и системи, свързани с дейността на International Armored Group. Инвеститорите могат да разчитат на пълна административна подкрепа от Община Бургас и лично от мен“. Той пожела успех на компанията, която вече спечели търга за терена в Индустриална зона - Бургас и финализира договора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай