Бъл­га­рия в топ 8 за ръст на ико­но­ми­ки­те в ЕС

Ев­рос­тат от­чи­та най-сла­бия рас­теж на ев­ро­зо­на­та от 7 го­ди­ни

Бъл­га­рия в топ 8 за ръст на ико­но­ми­ки­те в ЕС | StandartNews.com
  • Ев­рос­тат от­чи­та най-сла­бия рас­теж на ев­ро­зо­на­та от 7 го­ди­ни

Ико­но­ми­чес­ки­ят рас­теж в ев­ро­зо­на­та и в рам­ки­те на це­лия ЕС се за­ба­ви очак­ва­но през чет­вър­то­то три­ме­се­чие на из­ми­на­ла­та го­ди­на, по­каз­ва пос­лед­на­та оцен­ка на ста­тис­ти­чес­ко­то бю­ро Ев­рос­тат. Въп­ре­ки че ико­но­ми­чес­ко­то раз­ши­ря­ва­не в Бъл­га­рия съ­що от­слаб­ва, то ос­та­ва ед­но от срав­ни­тел­но доб­ри­те в рам­ки­те на ЕС. Ев­ро­пейс­ка­та ста­тис­ти­ка от­че­те и срав­ни­тел­но по­зи­тив­но на­рас­тва­не на ев­ро­пейс­ка­та тру­до­ва за­е­тост в края на 2019 го­ди­на. Спо­ред Ев­рос­тат ком­би­ни­ра­ни­ят бру­тен вът­ре­шен про­дукт на 19-те стра­ни член­ки на ев­ро­зо­на­та се е уве­ли­чил с ед­ва 0,1% през чет­вър­то­то три­ме­се­чие на ми­на­ла­та го­ди­на след по­ви­ше­ние с 0,3% три ме­се­ца по-ра­но. По то­зи на­чин бе пот­вър­де­на пре­диш­на­та оцен­ка на Ев­рос­тат. То­ва е най-сла­би­ят ръст от на­ча­ло­то на 2013 г. Не­га­тив­но вли­я­ние вър­ху ико­но­ми­чес­ко­то пред­ста­вя­не на ев­ро­зо­на­та ока­за сви­ва­не­то на БВП на Фран­ция с 0,1% и на Ита­лия с 0,3 на сто, до­ка­то гер­ман­ска­та ико­но­ми­ка от­че­те стаг­на­ция в края на из­ми­на­ла­та го­ди­на.  Чет­вър­та­та и пе­та­та по го­ле­ми­на ико­но­ми­ки - Ис­па­ния и Хо­лан­дия, пък от­чи­тат раз­ши­ря­ва­не съ­от­вет­но с 0,5% и с 0,4%.

На го­диш­на ба­за БВП в ев­ро­зо­на­та на­рас­на през пос­лед­ни­те три ме­се­ца на 2019 г. с 1,0% (сла­ба въз­хо­дя­ща ре­ви­зия от пре­диш­на оцен­ка на Ев­рос­тат за по­ви­ше­ние с 0,9%) след рас­теж с 1,3% през тре­то­то три­ме­се­чие, пи­ше Ин­вес­тор.бг. Ев­рос­тат пред­ста­ви и дан­ни, пот­вър­жда­ва­щи от­слаб­ва­не на ико­но­ми­чес­кия рас­теж и в рам­ки­те на це­лия ЕС в края на 2019 г. БВП на 27-те стра­ни член­ки ЕС (из­ключ­вай­ки Ве­ли­коб­ри­та­ния) на­рас­на през чет­вър­то­то три­ме­се­чие с 0,2% след по­ви­ше­ние с 0,4% през тре­то­то три­ме­се­чие, до­ка­то рас­те­жът на го­диш­на ба­за се за­ба­ви до 1,2% от 1,6% през пе­ри­о­да юни-сеп­тем­ври 2019-а го­ди­на.

За ця­ла­та из­ми­на­ла го­ди­на ико­но­ми­ка­та на ев­ро­зо­на­та на­рас­на с 1,2 на сто, а на 27-те член­ки на ЕС - с 1,5 на сто. Бъл­га­рия се на­реж­да на ос­мо мяс­то в ЕС с рас­теж на БВП на три­ме­сеч­на ба­за от 0,8% в края на ми­на­ла­та го­ди­на. Най-си­лен ико­но­ми­чес­ки рас­теж от 1,8% е от­че­тен в Ир­лан­дия, след­ва­на от Мал­та (1,7%) и Ру­мъ­ния (1,5%).

На дру­гия по­люс са Фин­лан­дия и Гър­ция (по­ни­же­ния и при две­те с 0,7%), Ита­лия (-0,3%), Фран­ция (-0,1%) и Гер­ма­ния (0,0%). С рас­теж на БВП от 3,1% на го­диш­на ба­за Бъл­га­рия е из­пра­ве­на ед­ва от се­дем стра­ни, ка­то най-сил­на ико­но­ми­чес­ка ек­спан­зия от­бе­ляз­ва Ир­лан­дия (скок на БВП с 6,3%), след­ва­на­та от Ун­га­рия (+4,6%), Мал­та (+4,3%), Ру­мъ­ния (+4,2%), Ес­то­ния (+3,4%).

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай