Българите станаха любимите туристи

По примера на министъра, хотелиери се къпят публично, за да покажат, че морето е чисто

Българите станаха любимите туристи | StandartNews.com
  • Лично кметът на Созопол обясни във Фейсбук, че рибена чорба за 20 лв. е изключение
  • По примера на министъра, хотелиери се къпят публично, за да покажат, че морето е чисто

Ако преди години работещите в морските курорти се мръщеха на българските туристи и предпочитаха клиентите им да са чужденци, особено западняци, то днес ситуацията вече се променя.

Българинът е най-добрият клиент по родното Черноморие, защото харчи най-много, твърдят търговци от Приморско. През последната седмица морското градче вече е започнало да се пълни с туристи, главно българи, чехи и поляци. В сравнение с миналата година обаче хората харчели доста по-малко, казват продавачите, съобщава БНР. "При нас всяка година започва малко по-късно сезонът, но ще имаме туристи. Като всяко лято, началото е по-слабо, усеща се засилване в последните дни, идват поляци, чехи, хора, които са тук  всеки сезон. Но най-важни са българите, те са ни най-сериозният контингент, най-добри, като купувачи", обясняват местните. Според тях като цяло хората трудно се разделят с парите си,  не харчат пари почти за нищо. Повечето са с гривни и явно са на ол инклузив,  споделят продавачите.

Най-големи обороти търговците направили по време на пандемията, когато българите почиваха у нас, тъй като границите бяха затворени, споделят още продавачите. По думите им тези туристи сега ги няма, защото са в Гърция или Турция.

А цените по морето не се различават от тези в големите градове като София и Пловдив. В социалните мрежи се появи информация на възмутени летовници за рибена чорба по 19,99 лв. в ресторант в Созопол. Лично кметът на града Тихомир Янакиев се намеси, за да обясни, че това не е масова цена, а изключение и в крайморските ресторанти има  доста по-бюджетни заведения с вкусна храна на достъпни цени. "Страхотна рибена чорба, която НЕ е по 20 лева. П.п. Созопол,  на брега на морето", написа кметът, публикувайки касова бележка от "Бахама мама". От нея става ясно, че градоначалникът е хапнал рибена чорба за 5,30 лева. Оказа се, че заведението, където предлагат скъпата порция, се намира в съседство, но то е по-висок клас и собствениците залагат на друга ценова политика. Тараторът за 20 лева също е екзотика, масово се предлага за 5 лева, обясняват ресторантьори и хотелиери. Толкова е и най-евтината пилешка супа. Порция цаца за 5 лв. отпреди една година вече е спомен и сега струва 8-9 лв. Сафридът е от 13 лв. нагоре, а кебапче или кюфте на скара е по 3 лв. Шкембе чорбата е 6-7 лв., някъде стига и до 10 лв. в зависимост от категорията на обекта, а шопската салата е 9 лв. в ресторантите. По-евтина може да се намери само в кварталните капанчета в Бургас, но в курортите е около 10 лв. Кафе на централни места или с гледка към морето под 3 лв. рядко може да се поръча. Фрапето е 6 лв. Българска бира в ресторантите под 5 лв. няма, пише "24 часа".

"Не съм съгласен с постоянното сравняване на цените в България и Гърция", казва Димитър Германов, кмет на Приморско. Според него по курортите ни има цени за всеки джоб, не можело скъпотията от един ресторант да се отъждествява с цялото Черноморие. Нормален обяд за двама с бира някъде може да излезе 50 лв., но в класен ресторант ще надхвърли 100 лв.

Слуховете за замърсена вода не плашат летовниците

Въпреки слуховете за замърсена вода заради разрушения язовир "Нова Каховка" в Украйна, курортите ни се понапълниха с туристи.

На плаж "Тополите" в къмпинг "Градина" морето е чисто, а водата - прекрасна. В делничен ден натовареността на заведенията не е голяма, а плажът е запълнен на около 60-65%, но през уикенда това не е така, съобщава "Фокус". Причината е, че по традиция от последните години много българи пътуват за дълги уикенди до  морето. В първите дни на юли няма нито една отказана резервация от големите групи от Германия, Великобритания и скандинавските държави, категорични са в туристическия бранш. Заради хладния юни и дъждовете в началото на юли обаче сезонът е започнал по-слабо в сравнение с други години. Хотелиерите са оптимисти, че през втората половина на юли и август курортите по Южното Черноморие ще са още по-добре.

По Южното Черноморие отново е пълно и с руснаци, които са собственици на имоти. Те летят до Истанбул, за да дойдат до България. Тази години брoят им е повече от миналото лято. Една от причините е, че предпочитат да си изкарат почивката у нас. Поляците също бележат бум на българското море през последните години, пазарът е стабилен.

В курорта Албена замерват водата всеки ден и не откриват замърсяване. Дори отчитат, че сезонът е по-добър от миналата година. И там няма отлив от туристи от Западна Европа, бавят се българи и румънци. "Фалшивите новини дават отражение, но морето ни като че ли никога не е било по-чисто от сега", твърди зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

За да го докаже, той в четвъртък по примера на министъра на туризма Зарица Динкова се изкъпа на плажа в Слънчев бряг. Подобни действия замисляли и други хотелиери, за да покажат, че водата е чиста.

"Няма криза в българския туризъм. Това е процес, който не може да се повлияе от фалшиви новини - замърсено Черно море, бродещи мини, кръвожадни акули, цъфтящ планктон или жадни крави, които пият вода от басейните на хотелите ни, тъпчат моравата и стряскат почиващите", каза пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него няма никаква заплаха за българското Черноморие и никога не имало такава, а става дума за сезонни местни публикации. "Ако разгърнем вестниците преди десет-двадесет години, ще открием подобни "стряскащи заглавия" и оплаквания за липса на туристи в началото на сезона", коментира експертът. Според Драганов на туризма не се отразява и информацията за лошото време, и стряскащите новини. "Имахме години, в които от хотели по морето в България бяха евакуирани с хеликоптери туристи заради речни разливи и нямаше отлив на гости", спомня си Драганов. Дори ситуацията около Чернобил не е повлияла на българския туризъм и не са били спрени чартърни полети от Великобритания и други държави, не се отразиха и спекулациите, че радиационен облак е минал през България, защото чуждестранните медии и туроператори много добре бяха информирани, че тогава той се беше насочил на север, спомня си Драганов.

По думите му, туризмът е изключително стабилен като организация, защото това е многомилиарден бизнес. Не може фалшиви новини от типа "замърсена вода в Черно море" да доведат до многомилиардни загуби на авиопревозвачите, туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите, а пък тези фалшиви новини не могат да засегнат и туристите, защото те са наясно, че заради измислени писания няма да могат да си възстановят внесените депозити за почивки, коментира експертът. Единственото, което може да се отрази на българския туризъм, е качеството на продукта по цялата верига на туризма, заяви Драганов.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай