Благоевград гони София по ръст на икономиката

Регионът е на първо място по производство на облекла и кожени изделия

Благоевград гони София по ръст на икономиката | StandartNews.com

Благоевград. София и областта й безспорно са лидерът в икономическото развитие на България. Веднага на второ място обаче се нарежда не Пловдив или Варна, както би се очаквало, а Благоевград. Югозападният регион е най-бързо развиващият се в България въпреки кризата. Размерът на работната заплата в Благоевград и областта e сред най-бързо нарастващите в страната. Това бяха основните изводи на експерти и икономисти, представени на среща с местния бизнес и браншови организации, която беше организирана от Пощенска банка.

"Към края на септември 2013 г. средната работна заплата в региона е 560 лева като в рамките на последните 5 години е нараснала с средно с 5,8% всяка година. Най-голям работодател в областта е секторът на преработвателната промишленост, в която са заети 39% от работещите", каза Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч. Към края на септември заетите в региона са 86 хил. души. Добрите резултати не са новост, защото този регион традиционно се развива добре индустриално, допълни Богданов. Според Димитър Шумаров, изпълнителен директор на Пощенска банка, очакванията на бизнеса в региона са за ръст на заетостта през 2014 г. Най-много приходи за региона генерират търговията (32%) и преработвателната промишленост (30%). Благоевград и областта се нареждат на първо място в страната по производство на облекла и кожени изделия.

Една четвърт от инвестициите са насочени към строителния сектор и пазара на недвижими имоти, следват преработвателната промишленост (22%) и транспорта (13%). По ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението Югозападният регион е по-напред от страни като Полша и Хърватия, даде пример Богданов. Но най-голямото богатство на региона са младите хора. Само на главния площад в Благоевград има повече млади хора, отколкото в цяла Северозападна България, каза Богданов.

Добрите икономически резултати са причина за успешното финансиране и инвестиции в областта. "Само тази година финансирахме малкия и среден бизнес с 290 млн. лв. отпуснати заеми. Отчитаме ръст от 20% в кредитирането и очакваме тенденцията да се задържи и през 2014 г.", каза Ангел Матеев, началник управление "Банкиране малък бизнес" в банката. Очакванията за региона са да има оживление в кредитирането догодина, тъй като голяма част от произвежданата продукция е за износ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай