Бизнесът със 7 искания към новата власт

Специалисти, а не дипломи, очакват предприемачите, призовават за пазарни стимули за инвеститорите

Бизнесът със 7 искания към новата власт | StandartNews.com

* Специалисти, а не дипломи, очакват предприемачите, призовават за пазарни стимули за инвеститорите

* Стратегия за икономическо развитие на страната и на регионите очакват индустриалците

* Стара Загора закъснява с плана за трансформация, нужни са спешни решения

Седем искания към новата власт отправи бизнесът на първата по рода си дискусия "Накъде след кризата", която се състоя в Стара Загора. "Стандарт" в партньорство с четирите работодателски организации АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП събра в Града на липите бизнес, политици, експерти, за да начертаят стратегия за развитието на региона, предвид предстоящата икономическа трансформация, свързана със Зелената сделка.

Целта на кампанията „Накъде след кризата” е чрез дискусии между бизнес, централна и местна власт, научни среди, експерти и медии да начертае и предложи стратегиите за развитие на отделните региони в страната. Стартът бе в Града на липите, тъй като предизвикателствата пред него са огромни.

Национална програма за икономическо развитие на България е първото искане на индустриалците към политиците в бъдещото 46-о НС. На второ място е програма за развитието на регионите. Специално за Стара Загора тя трябва да е свързана с трансформацията на мините според зелената сделка и преквалификацията на хората, за да не загубят доходите и работата си. Специалисти, а не дипломи, е третото основно искане на предприемачите. Те очакват преквалификацията на кадрите да не се извършва в центрове, които преподават теория и нямат връзка с бизнеса, а в производствените бази на фирмите. Бизнесът настоява още за пазарни стимули за инвеститорите, премахване на бюрократичните пречки пред компаниите и диалог между бизнеса и новите управляващи.

37 милиарда български капитали са изтекли от страната ни в последните 11 години. В същото време България е привлякла едва 13 млрд. евро чужди капитали, съобщи Васил Велев, председател на АИКБ и ръководител тази година на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Тази статистика на БНБ ни кара да се замислим, подчерта Велев. И допълни: "Статистиката е минорна, но регион Стара Загора има предпоставки за развитие.". Председателят на АИКБ поиска от името на бизнеса пазарни стимули за реализиране на Зелената сделка и икономическата трансформация в Стара Загора.

Големият въпрос е как да промесим лошата бизнес среда и да привлечем нови инвестиции, да въведем цифровизацията и модернизацията, каза Велев.

За бизнеса е важно да знае следващото управление ще променя ли данъчния модел и ще работи ли за бързо влизане на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Шенген и Еврозоната.

Особено важно е да знаем, каква е готовността на бъдещото управление за справяне с цъкащата бомба на социалното напрежение, заяви Радосвет Радев, председател на БСК.

България, уви, в момента има стопанство, изградено в средата на 20 век. Маришкият басейн като индустриална агломерация догодина посреща 70-годишния си юбилей, но не съм сигурен за 80-годишнината му, каза Радев. Това, което отличава Стара Загора, е, че тук няма голямо зараждане на новата икономика в недрата на отиващата си стара, а по един командно-административен път България трябва да изпълни за 1460 дни изключително сложни, рестриктивни и болезнени мерки, приближаващи се до това сам да си отрежеш някакъв крайник, образно описа Радев предстоящата икономическа трансформация в региона според Зелената сделка. Едва ли има човек, който да не си дава сметка колко енергия и болка предстои. Но дали 11-те депутати от региона са онези лидери, които могат са се справят, каза още Радев. Според него обаче при правилно планиране и добри решения Стара Загора има всички шансове да превърне дефекта в ефект и са стане един от най-бързо развиващите се региони не само на България, но и на ЕС. Когато се вземат важни решения ние четирите работодателски организации се обединяваме в общи решения за страната, каза Стефан Шоселов, председател на КРИБ Стара Загора. Той съобщи, че Европа е предвидила 47 милиарда евро за районите на които им предстои трансформацията. 37 млрд. са за 2021 г и 10 милиарда за 2022 година. Вече сме 7-ми месец на 2021 г., но аз още не виждам ясни планове на държавата и на региона по какъв начин ще усвоим полагащите ни се средства, би алармата Шоселов. И призова: Трябва да се обединим бизнес, политици и специалисти, така че максимално бързо да разработим програмата за развитието на България и регион Стара Загора. Шоселов поиска новата власт да се съсредоточи върху използването на европейските възможности за създаване на възможно най-конкурентните нови индустриални зони, които да привлекат нови стратегически инвеститори. 

Нашият регион като че ли типично по български първо не смее да назове нещата с истинското им име и чакаме последния момент да решим какво да правим, заяви и Благовеста Шинева, член на УС на ТПП Стара Загора. И призова бизнесът в Града на липите да започне промяната от себе си. Шинева управлява иновативна компания и за Нова година е подарила на всеки от служителите си книгата Индустрия 4.0. Според нея парите от Европа трябва да се усвоят ефикасно и с много добро планиране. 

Средните професионални училища и особено университетите в момента бълват дипломи, не специалисти, постави особено болезнения за бизнеса въпрос с кадрите и подготовката им Радосвет Радев.

За Стара Загора най-важният въпрос е с преквалификацията на хората, които ще бъдат засегнати от икономическата трансформация, свързана със Зелената сделка, смята бизнесът. Според него това не може да става с неефективни центрове за преквалификация. Това трябва да става на място, в производствените бази на компаниите, каза Васил Велев, председател на АИКБ. Предприемачите са категорични, че трябва да се изискванията за акредитация на университетите у нас ще остават по-малко вузове, подготвящи по-качествени специалисти.

"Стандарт" и четирите работодателски организации ще обобщят вижданията на бизнеса и неговите искания за Стара Загора и ще ги внесат в новото 46-о Народно събрание, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Тя бе категорична, че във времената на противопоставяне, в които живеем единствено бизнесът е този, който може да събира и обединява политиците в името на икономическото развитие на страната, защото прави брутен вътрешен продукт, разкрива работни места, плаща заплати и осигуровки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай