Четвъртък,

Бизнесът прави депутатска стена на срама, причината

От: Редактори, кадър Нова ТВ -
1108
Бизнесът прави депутатска стена на срама, причината
A
A
A

В случай, че депутатите не вземат решение компенсациите за бизнеса, заради високите цени на електроенергията, да продължат след 1 юли, работодателските организации ще извадят снимките на депутатите, за да е ясно кой е виновен. Това обяви в интервю за НоваНюз председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той уточни, че говори от името на всички работодатели. "Много е важно да се знае кой ще бъде виновен да се качат два пъти цените в магазините", посочи Велев и добави, че това ще стане, ако не се гласуват компенсациите, тъй като цената на електроенергията е главната причина за инфлацията.

"Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои. Това означава свиване на производствата, задържане на работните заплати, и поради инфлацията спестяванията да се стопят. Оттам и обедняване на хората", каза още Велев. 

След компенсирането, в държавната енергетика ще остане 1 млрд. лв. или 5 пъти повече пари, коментира още председателят на УС на АИКБ. „Пари има достатъчно, ако не се крадат”, категоричен е той. По думите му това са пари от бюджета, а от изработени от хората в предприятията и част от тях трябва да се върнат като компенсации, както правят в други страни от ЕС.

Непредвидимостта, в която в момента работят предприятията и особено след като депутатите от ресорната комисия отхвърлиха предложението на бизнеса за продължаване на компенсациите от 1 юли, Велев обясни така: "До днес има компенсации, от утре нямаме никаква предвидимост. Не знаем за утре каква ще ни е цената – 700 лв. или 250 лв."

Ако цените скочат 4 пъти от утре, много предприятия ще спрат работа, допълни той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички