Бизнесът:  Лекарства и коли поскъпват след Брекзит

Излизането на Великобритания от ЕС ще причини сериозни загуби на всяка пета компания у нас, сочи проучване на БТПП

Бизнесът:   Лекарства и коли поскъпват след Брекзит | StandartNews.com

Цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъпнат след Брекзит. Това е мнението на над две трети от бизнеса, показва експресно проучване 
сред членовете на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, направено в периода 13-16 ноември по поръчка на „Монитор".

72% от фирмите смятат, че цените на вносните стоки от Великобритания ще се вдигнат. През 2017 г. Великобритания е на 11-о място в българския износ с 651 млн. евро, вносът ни оттам възлиза на 476 млн. евро (18-о място сред страните, от които България най-много внася). Най-много през 2017 г. сме купували лекарства и автомобили, следвани от електрическа енергия и алкохол.

Според 58% от анкетираните, износът ни към островната държава ще се намали. Едва 25% виждат възможности да се завърнат от Великобритания работещите там българи и частично да бъде решен проблемът с липсата на човешки ресурси за бизнеса.

Очакванията са оборотите на фирмите, които търгуват с Великобритания, да тръгнат надолу. Брекзит ще причини сериозни загуби на всяка пета българска компания. 31% от участващите в допитването дружества имат бизнес или търговски отношения с Великобритания. Износът ни за Острова са лекарствени продукти и автомобилни части, секторът е във възход у нас през последните години. Част от новите стоки, които успешно се продават на Острова, са мебели с ръст от 25% при износа за 2016 г. спрямо 2015 г. Няколко компании в сферата на информационните и комуникационните технологии също се налагат на пазара.

Повече от половината от фирмите (53%) смятат, че ще има и отлив на инвестиции от Великобритания към България. Обединеното кралство е на пето място по размер на чуждите
инвестиции у нас - общо до края на 2017 г. те са в размер на 2,3 млрд. евро. През 2017 г. обаче са с отрицателна стойност и имаме отлив от 61 млн. евро инвестиции от ОК. 

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружество за метални изделия, конструкции и профили, голям дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на вина и търговец на цигари, показват данни на Българска агенция по инвестиции.

Повече от 50% от предприемачите не очакват сериозно влияние от Брекзит върху българската икономика. Почти една трета (28%) са тези, които смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на България, било то пряко или индиректно. Около 15% не могат да преценят ефектите. Само 2% считат, че отделянето на Великобритания ще има положителен ефект върху нашата икономика.

На въпроса дали конкретно за тяхната дейност Брекзит ще има влияние, компаниите дори са по-оптимистично настроени в отговорите си. Близо 2/3 (67%) не очакват влияние от напускането на Евросъюза, 21% смятат, че ще пострада бизнесът им, 8 на сто не могат да преценят, а само 4% виждат позитиви за дейността си.

Спрямо първото проучване по темата, което БТПП прави още през 2016 г., непосредствено след референдума във Великобритания, резултатите от сегашното допитване показват, че намалява делът на фирмите, очакващи сътресения от Брекзит. Тогава 27% са били на мнение, че отделянето на Великобритания ще им се отрази негативно (при 21% в проучването през 2018 г.).

Негативно отражение ще има и върху туристическия сектор, ако ЕС и Великобритания не се договорят за по-либерализиран режим. За 2017 г. британските туристи в България са 338 114, което е ръст от 23,8% спрямо същия период на 2016 г. Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове. Великобритания се нарежда на 9-о място по брой туристи у нас.

В обратна посока са се насочили за същия период 170 367 българи, с нарастване от 20% спрямо януари-декември на 2016 г., показват данните на статистическия ни институт. Нашенци пътуват най-активно от май до септември, коментираха пред „Монитор" туристически агенти. Отиват за седмица, като предпочитана дестинация е Лондон, сега обаче очакват по-малко резервация за следващата година и насочване на клиентите към Шотландия и Ирландия.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай